Popunjeno!

ARBORETUM, Sremski Karlovci


Tema:

Budite oni koji će raditi na obnovi spomenika prirode u gradiću prebogatom istorijom i kulturom!

Datum:

od 30.07.2018. do 13.08.2018.

Šifra kampa:

VSS22

Broj volontera:

10

Uzrast volontera:

18-30

Organizatori kampa:

Pokret gorana Vojvodine (PGV) je neprofitna, nevladina, organizacija osnovana 1960. godine. Misija organizacije je stvaranje ambijenta za aktivno i odgovorno učešće zajednica u održivom razvoju kroz obrazovanje, aktivizam, promociju, zastupanje i saradnju na svim nivoima. Osnovne teme kojima se bavi organizacija su održivi razvoj i zaštita životne sredine, te razvoj mladih,dece i volonterizma. www.pgv.org.rs.

Opis posla:

Kroz rad na unapređenju baštenske infrastrukture, cilj internacionalnog volonterskog kampa „Arboretum” jeste da podigne svest o kulturnom, istorijskom i edukativnom značaju prirodnog spomenika „Dvorska basta” (lokalitet se takođe naziva „Patrijaršijski dvor i predstavlja važan botanički centar). Volonteri će učestvovati u čišćenju i obnavljanju parka i amfiteatra u zgradi. Osim toga, učestvovaće u organizaciji događaja za lokalnu zajednicu na kraju kampa. Radu će se pridružiti lokalni volonteri. Radi boljeg uvida u mesto i profesionalni tim, predlažemo online dokumentarni film iz 2017. Troje kamp-lidera podelilo je svoje priče, a jedna priča dolazi upravo sa ovog kampa: http://youthleaders.online/sara.php

Smeštaj i ishrana:

Učesnici će imati smeštaj u sobama javne instutucije sa obezbeđenim dušecima, posteljinama i vrećama za spavanje. Kupatila, radne prostorije i obroci takođe će biti obezbeđeni.

Opis lokacije:

Sremski Karlovci su smešteni na padinama Fruške Gore, nedaleko od reke Dunav, u Vojvodini, na severu Srbije. To je mali i živopisan grad, sa bogatom prošlošću koji predstavlja centar istorije i kulture Srbije. U njemu se nalaze najstarija srednja škola i najstarija bogoslovska škola u Srbiji, kao i Kapela mira (mesto gde je potpisan mirovni sporazum između Otomanske imperije i Svete alijanse, koje je postalo poznato po tome što je upravo ovde prvi put u istoriji upotrebljen tzv. okrugli sto, koji je kasnije postao opšteprihvaćen u diplomatskim odnosima).

Jezik:

Engleski

Slobodno vreme:

Tokom kampa biće održane radionice o istoriji ''Dvorske bašte'', dendroflori ''Dvoske bašte'' i o korišćenju različitih metoda za animaciju posetioca zaštićnih prirodnih dobara. Biće organizovana tura razgledanja Novog Sada uz pratnju vodiča.

Najbliži grad:

Novi Sad