Popunjeno!

ALHEMIJA BLATA, Mošorin


Tema:

renoviranje i izgradnja; kulturno nasleđe; životna sredina

Datum:

od 01.08.2018. do 15.08.2018.

Šifra kampa:

VSS26

Broj volontera:

12

Uzrast volontera:

18-30

Organizatori kampa:

Ovaj kamp organizuje udruženje građana, Inicijativa za razvoj i saradnju (IDC), neprofitna organizacija, osnovana 2007. godine u Beogradu, glavnom gradu Srbije. Prošle godine udruženje je organizovalo svoj prvi volonterski kamp u Somboru. Kamp je privukao 16 volontera iz 8 različitih zemalja i nagrađen je kao jedan od najboljih kampova od strane udruženja Mladi istraživači Srbije. Za više informacija, preporučujemo da pogledate dokumentarac koji su Mladi istraživači Srbije snimili 2017. http://youthleaders.online/mila.php Ove godine naš partner je Klub finih zanata (KFZ), neprofitna organizacija osnovana 2010. godine u Mošorinu. KFZ radi na promociji lokalne i tradicionalne zemljane arhitekture, njenoj zaštiti i razvoju delom kroz teoriju – pomoću predavanja i novinskih članaka, a delom i kroz brojne radionice, treninge i letnje škole arhitekture.

Opis posla:

Volonteri će provesti 2 nedelje učeći i radeći na primeni znanja iz permakulture i zemljane arhitekture. Aktivnosti u kampu, kao i rezultati, doprineće konceptu i nivou održivog života u selu Mošorin.  Glavni deo kampa održavaće se u Likovnom i zanatskom klubu u selu. Zadatak volontera biće da znanja stečena u kampu primene u praksi.
Poput alhemičara, od blata ćemo stvarati magiju. Izradom drvenih kalupa, glinenih opeka i reljefa zemljanog poda, naučićemo tradicionalne građevinske zanate i doprineti stvaranju Centra zemljane arhitekture. KFZ već dugi niz godina izgrađuje Centar uz pomoć entuzijasta, volontera, školaraca, arhitekata i brojnih posetilaca ovog interesantnog sela. Pomoći ćemo izgradnji samoodržive radionice za obuku studenata, samozaposlenih i zanatlija, za (re)izgradnju zemljanih kuća. Doprinećemo očuvanju i  prenošenju znanja o tradicionalnim zanatima. Učićemo o permakulturi i promovisaćemo ideje koje ona podrazumeva. Malim intervencijama u lokalnim zajednicama volonteri će širiti ideju života u harmoniji sa prirodom.

Sve radne aktivnosti će biti realizovane kroz proces učenja i primene znanja. Kroz radionice o permakulturi, zemljanoj arhitekturi  i građevinarstvu, volonteri će učiti o osnovnim idejama koje one promovišu i moći će da ih primene.  Volonteri će učiti i o lokalnoj kulturi i tradiciji kako bi stekli što šire znanje o životu zajednice.

Smeštaj i ishrana:

Volonteri će biti smešteni u šatorima, na imanju lokalnog fudbalskog kluba (FK Miletić). Koristiće klupske tuš kabine. Postoji mogućnost obezbeđivanja ograničenog broja šatora i vreća za spavanje za one volontere koji ne budu mogli da ih ponesu, ali o tome nas morate obavestiti na vreme. Hranu će pripremati volonteri u tradicionalnoj kuhinji Centra zemljane arhitekture.

Opis lokacije:

Selo se nalazi u opštini Titel, 90km severno od Beograda, glavnog grada Srbije, i 13km od centra Titela.

Jezik:

Engleski

Slobodno vreme:

Volonteri će imati priliku da istraže bogato prirodno i kulturno nasleđe sela i okoline (poput brda Titel), istražuju zaštićene biljne i životinjske vrste, posete reku Tisu i druge znamenitosti.

Najbliži grad:

Titel