Popunjeno!

ARTROPOLIS#1, Kosjerić


Tema:

Кosjerić, kao najmanja i najstarija opština u Zlatiborskom okrugu, već decenijama pati od nedostatka kulturnih, a može se reći i bilo kojih drugih društvanih dešavanja. Međunarodni umetnički kamp je pre svega usmeren na mlade, ali i ostale sugrađane kojima nudimo prozor u svet, drugačiji pogled na savremenu umetnost i kulturu življenja drugih ljudi i nacija. Primarni cilj, na kojem će se zasnivati rad grupe, je uvođenje novih oblika izražavanja, umetnost grafita i širenje popularne kulture kroz interakciju sa mladima. Umetnost koja je marginalizovana decenijama i klasifikovana kao subkultura dobija svoje legitimno mesto i priznanje, kroz fenomen "ulične galerije". Moguća sinteza i saradnja između dve grupe je moguća u zavisnosti od ideja i dogovora među članovima. Učesnici će, prema vlastitim afinitetima, odlučiti između dve grupe, gde će izraziti svoju kreativnost u punoj meri. Prvi dani u kampu će proći upoznavanjem sa osnovama zidnog slikarstva i grafita, kao i razmenom ideja među samim učesnicima. Osim remek-dela, postoji i mogućnost izrade šablona, etiketa.

Datum:

od 03.08.2019. do 18.08.2019.

Šifra kampa:

VSS16

Broj volontera:

10

Uzrast volontera:

18-30

Organizatori kampa:

Ideja o umetničkom kampu u Kosjeriću došla je iz Kluba prijateljstva koji je bio deo Centra za antiratnu akciju u Beogradu. Kamp je namerno izmešten iz centra Beograda kako bi lokalna zajednica imala koristi od međunarodnog kampa ali i kako bi dala šansu jednoj međunarodnoj grupi da istraže sve mogućnosti jednog manjeg grada u unutrašnjosti Srbije kao i okolnih prirodnih lepota. Ovo će biti 16-ta godina volonterskog kampa u Kosjeriću. http://artcamp.ktowngroup.org.rs

Opis posla:

Glavni koncept kampa je da se omogući mladim ljudima upoznavanje kroz prevazilaženje barijera međusobnim deljenjem vlastitih interesa i veština. Radionica će se sastojati od dve grupe organizovane oko ideje „uličnih galerija“. Zadatak volontera je iscrtavanje murala i uvođenje u proces izrade u zidnom slikarstvu. Grupa će biti podeljena na dva dela. Osnovna ideja posla jeste oslikavanje murala. Grupa će imati zadatak da ih oslika ali i da kreira nove načine i tehnike slikanja. Baza svih murala biće akrilna boja ali eksperimentisanje sa trećom dimenzijom je i više nego poželjno.

Smeštaj i ishrana:

Smeštaj je obezbeđen u kućama lokalnih porodica sa obrocima u jednom od lokalnih restorana.

Opis lokacije:

Kosjerić je mali grad u zapadnoj Srbiji na oko 120 km od Beograda. U Srbiji je dobro poznat po prirodnim lepotama koje ga okružuju. Kosjerić je centar ruralnog turizma u Srbiji zbog sve većeg broja domaćinstava koje promovišu lokalne proizvode i kulturu. Izuzetan kvalitet voća iz ovog kraja kao i životinje koje slobodno lutaju po pašnjacima čine ovaj kraj sve primamljiviji domaćim ali i stranim turistima.

Jezik:

Engleski

Slobodno vreme:

Biće organizovana jedna ekskurzija, kao i predavanja o sintezi i interakciji različitih vrsta umetničke ekspresije.

Najbliži grad:

Kosjerić

Posebne napomene:

Od učesnika se očekuju osnovne veštine slikanja. Molimo vas da popunite motivaciono pismo na sledećem linku: https://istrazivaci.wufoo.com/forms/z1cr35w21max7en/