Boranja
Popunjeno!

BICILIKATESNO, Užice


Tema:

Datum:

od 02.07.2019. do 12.07.2019.

Šifra kampa:

VSS04

Broj volontera:

10

Uzrast volontera:

18-30

Organizatori kampa:

Vodičko udruženje Kapedunum (http://www.kapedunum.rs/) je nevladina organizacija koja okuplja turističke vodiče, ljubitelje prirode i instruktore ekstremnih sportova, sa namerom da promoviše ekstremne sportove, eko-turizam, ruralni razvoj i zaštitu sredine i kulturnih dobara.

Opis posla:

Okružen živopisnom prirodom i kanjonom reke Đetinje, brojnim biciklističkim i pešačkim stazama, grad Užice je sve više posećen od strane ekološki svesnih turista, ljubitelja prirode i mladih koji žele da istraže mesta po Srbiji. Volonteri će učestvovati u foto safariju na području zaštićene prirode kanjona reke Đetinje i uređiviće planinarsku stazu koja vodi do predela odakle se pruža odličan pogled na grad i okolinu. Volonteri na ovom kampu će se uglavnom fokusirati na dve stvari:
–    Pomoći će u pravljenju pešačke staze kroz kanjon Đetinje, tako što će ukloniti otpad i prekomernu vegetaciju.
–    Praviće fotografije i video snimke za promociju područja zaštićene prirode i planinarskih staza.
Volonteri mogu očekivati teži fizički rad i uklanjanje žbunja i otpada da bi se uredile staze za planinarenje. Volonteri će fotografisati tok pravljenja staze i praviće fotografije duž „Kanjona Đetinje“. Posebne teme za fotografisanje biće objavljivane svakodnevno. Volonterima će biti obezbeđene ekskurzije, gde će takođe praviti fotografije prirode i kulturnih spomenika. Međunarodni volonteri radiće oko 6 do 7 sati dnevno. Tokom slobodnog vremena, volonteri će imati priliku da istraže okolinu, posete kulturne događaje itd. Budite spremni da radite sa lokalnim stanovništvom i upoznate njihove običaje. Očekujemo da se i oni angažuju, obzirom da su već počeli da se raspituju za vas i naše međunarodne volontere!

Smeštaj i ishrana:

U domu u četvorokrevetnim sobama sa zajedničkim toaletima i kupatilima. Volonteri će pripremati obroke od sastojaka obezbeđenih od strane organizatora.

Opis lokacije:

Užice je u zapadnoj Srbiji, geografski lociran među najpoznatijim turističkim atrakcijama, kao što su Mokra Gora, Drvengrad, Nacionalni park Tara, Zlatibor, Sirogojno itd. Grad je na korak od netaknute prirode i idealan je za aktivan odmor; biciklizam, paraglajding, penjanje itd. Užice ima značajno kulturno i istorijsko nasleđe, počev od njegovog pominjanja u spisima Dubrovnika iz 14. veka čiji je svedok srednjovekovna tvrđava „Stari grad“, koja i dalje stoji na padinama grada, nudeći izvanredan pogled na grad. Ovde se nalazi prva hidroelektrana u Evropi i druga u svetu, izgrađena po Teslinim izumima. Verovatno najpoznatija istorijska vrednost grada je Užička republika – prva oslobođena teritorija u Drugom svetskom ratu.

Jezik:

Engleski

Slobodno vreme:

Biće organizovane vođene ekskurzije radi upoznavanja prirodnih, kulturnih i istorijskih znamenitosti Užica. Volonteri će takođe učestvovati u radionicama vezanim za zaštitu životne sredine.

Najbliži grad:

Užice