Popunjeno!

DUŠA DUNAVA, Kusjak (Negotin)


Tema:

Кamp se organizuje da bi stimulisao lokalno stanovništvo na proaktivan pristup u stvaranju eko-turističke ponude. Кonkretno, pravljenje sadržaja za bicikliste koji se kreću evropskim biciklističkim rutama. Obeležavanje staze i uređivanje za jednostavno kretanje biciklom će povećaćti mogućnosti turista za istraživanjem ovog kraja. To će lokalnom stanovništu doneti više posla i podstaći ih da se udružuju kako bi sa kreativnom ponudom privukli prave ljubitelje prirode, vina i bicikala.

Datum:

od 07.07.2020. do 21.07.2020.

Šifra kampa:

VSS04

Broj volontera:

10

Uzrast volontera:

18 - 30

Organizatori kampa:

Udruženje za očuvanje prirode i zaštitu životne sredine „Familia Nature“

Opis posla:

Ova oblast je jedna od najatraktivnijih u Srbiji zahvaljujući tome što je pozicionirana u Kanjonu reke Dunav. Glavni put koji prolazi kroz ovaj region deo je EU biciklističke rute Euro Velo 6 i rute pod nazivom GvozdenA zavesa 13 (Iron Curtain 13), zahvaljući čemu u ove krajeve svake godine pristiže sve veći broj turista. Volonteri će, zajedno sa lokalnim stanovništvom urediti lokalnu šumsku stazu i obeležavanjem je pretvoriti u biciklističku rutu. Volonteri će na stazi postavljati putokaze i informativne table i kante za otpad a učestvovaće i u izradi odmorišta (klupe, stolovi…). Rad volontera će uključivati i uklanjanje postojećeg otpada duž obale Dunava i čišćenje lokalne plaže.

Smeštaj i ishrana:

Volonteri će biti smešteni u auto kampu na Obali Dunava. Organizatori kampa će obezbediti šatore u kojima će spavati po tri osobe. Volonteri koji to žele, mogu da ponesu sopstveni šator. Neophodno je volonteri donesu sopstvene vreće za spavanje i podmetače. Volonteri i organizatori kampa će samostalno pripremati zajedničke obroke a potrebne namirnice će obezbediti organizatori.

Opis lokacije:

Kamp je smešten na obali Dunava u selu Kusjak, blizu Negotina. Ovaj kraj poznat je po proizvodnji vina, voća i proizvoda od voća kao i po evropskim biciklističkim stazama Euro Velo.

Jezik:

Engleski

Slobodno vreme:

U slobodno vreme volonteri će učiti kako da koriste topografske karte. Naučiće kako se pravi vino. Naučiće kako se proizvode trešnje. Planirane su radionice na temu biciklističkog i vinskog turizma. Kamp je smešten na obali Dunava i volonteri će imati priliku da se opuštaju i odmaraju na lokalnoj plaži. Biće organizovane radionice na temu ekologije u ruralnoj sredini i seoskom okruženju. Upoznaće se sa lokalnim stanovništvom kroz manifestaciju Dan Dunava i gradski vašar u Negotinu. Moguća je poseta Nacionalnog parka "Đerdap".

Najbliži grad:

Negotin

Posebne napomene:

Neohodno je da volonteri umeju da voze bicikl.