Popunjeno!

Eko marš – Zlakusa 2020, Zlakusa


Tema:

Ekološki kamp tokom kojeg će volonteri pomoći da se očisti okruženje najznačajnijih prirodno-kulturno-istorijskih spomenika u Zlakusi (spomen park „Vešala“) i okolnim selima Potpeće (spomenik prirode Potpećka pećina) i Potočanje okruženje starog rimskog mosta). U sva tri slučaja radi se o zaštićenim spomeničkim i prirodnim zonama. Akcijom se želi unaprediti kvalitet turističke ponude i planinarskog turizma ovih sela, kao i svakodnevni život lokalnog stanovništva u selu i doprineti očuvanju životne sredine. Korist će imati stanovnici ovih sela, planinari, domaći i strani turisti. Ovim kampom biće obeleženo 10 godina međunarodnih volonterskih kampova u Zlakusi. Cilj je probuditi ekološku svest lokalnog stanovništva, kao i volonterski duh mladih.

Datum:

od 18.09.2020. do 20.09.2020.

Šifra kampa:

VSSN07

Broj volontera:

5

Uzrast volontera:

18 - 30

Organizatori kampa:

Etno udruženje „Zavičaj“

Opis posla:

Ekološki kamp tokom kojeg će volonteri pomoći da se očisti okruženje najznačajnijih prirodno-kulturno-istorijskih spomenika u Zlakusi (spomen park „Vešala“)  i okolnim selima Potpeće (spomenik prirode Potpećka pećina) i Potočanje okruženje starog rimskog mosta). U sva tri slučaja radi se o zaštićenim spomeničkim i prirodnim zonama. Akcijom se želi unaprediti kvalitet turističke ponude i planinarskog turizma ovih sela, kao i svakodnevni život lokalnog stanovništva u selu i doprineti očuvanju životne sredine. Korist će imati stanovnici ovih sela, planinari, domaći i strani turisti. Ovim kampom biće obeleženo 10 godina međunarodnih volonterskih kampova u Zlakusi. Cilj je probuditi ekološku svest lokalnog stanovništva, kao i volonterski duh mladih.

Smeštaj i ishrana:

Volonteri će biti smešteni u šatorima, a poželjno je da imaju svoju vreću za spavanje.

Opis lokacije:

Selo Zlakusa se nalazi između Zlatibora, Tare i Mokre Gore. Poznato je po grnčariji i u njemu se trenutno 17 porodica bavi ovim zanatom. Takođe, poznato je i po prirodnim lepotama i prirodnim i kulturno-istorijskim spomenicima koji se nalaze u blizini kao što je Potpećka pećina. U okolini sela postoji i 60km obeleženih planinarskih staza kroz prelepu prirodu, duž koje se nalaze Terzića Avlija, Potpećka pećina, reka Petnica na kojoj su stare vodenice, vodopadi, brojna jezerca. Stazom se dolazi i do vrha Gradina na kojem se nalazi spomenik iz Drugog svetskog rata, kao i brojni vidikovci sa kojih se pruža pogled na Čigotu, Tornik, Mucanj, Goliju, Jadovnik, Ovčak, Kablar, reku Rzav.

Jezik:

Srpski

Slobodno vreme:

Volonteri će imati priliku da obiđu oklonu, posete prirodne i kulturno istorijske spomenike u blizini. Biće organizovana mini radionica na temu značaja primarne selekcije otpada.

Najbliži grad:

Užice

Posebne napomene:

Napomena: u određenim situacijama, aktivnosti podrazumevaju i pešačenje do mesta na kojem se obavlja posao (2-3km u jednom pravcu).