Popunjeno!

ZELENO VOLONTIRANJE, Užice


Tema:

Ostavite svoj trag u kanjonu jedne od najlepših planinskih reka Srbije!

Datum:

od 05.07.2018. do 15.07.2018.

Šifra kampa:

VSS10

Broj volontera:

10

Uzrast volontera:

18-30

Organizatori kampa:

Vodičko udruženje Kapedunum (http://www.kapedunum.rs/) je nevladina organizacija koja okuplja turističke vodiče, ljubitelje prirode i instruktore ekstremnih sportova, sa namerom da promoviše ekstremne sportove, eko-turizam, ruralni razvoj i zaštitu kulturnih dobara i okoline.

Opis posla:

Okružen živopisnom prirodom i kanjonom reke Đetinje, brojnim biciklističkim i pešačkim stazama, grad Užice je sve više posećen od strane ekološki svesnih turista, ljubitelja prirode i mladih putnika koji žele da istraže male gradove u Srbiji. Volonteri će učestvovati u foto safariju na području zaštićene prirode kanjona reke Đetinje i napraviće planinarsku stazu koja vodi do zapanjujućih pogleda na grad. Volonteri na ovom kampu će se uglavnom fokusirati na dve stvari:

  • Pomoći će u pravljenju planinarske staze kroz kanjon Đetinje, tako što će ukloniti ruševine i prekomernu vegetaciju.
  • Praviće fotografije i video snimke za promociju područja zaštićene prirode i planinarske staze.

Tim može očekivati podizanje teškog tereta i uklanjanje žbunja i smeća da bi se pripremile staze za planinarenje. Volonteri će fotografisati tok pravljenja staze i praviće fotografije duž „Kanjona Đetinje“. Posebne teme za fotografisanje biće objavljivane svakodnevno. Volonterima će biti obezbeđene ekskurzije, gde će takođe praviti fotografije prirode i kulturnih spomenika. Međunarodni volonteri radiće oko 6/7 sati dnevno. Tokom slobodnog vremena, volonteri će imati priliku da istraže područje, posete kulturne događaje itd. Molimo da zapamtite da je portebna fleksibilnost i prilagodljivost, a možda će biti i nekog fizički zahtevnog posla s vremena na vreme. Budite spremni da radite sa lokalnim stanovništvom i upoznate njihove običaje. Očekujemo da se i oni angažuju, obzirom da su već počeli da se raspituju za vas, naše međunarodne volontere!

Smeštaj i ishrana:

U studentskom gradu u četvorokrevetnim sobama sa zajedničkim toaletima i kupatilima. Volonteri će pripremati obroke od sastojaka obezbeđenih od strane organizatora.

Opis lokacije:

Grad Užice u zapadnoj Srbiji je geografski lociran među najpoznatijim svetskim turističkim atrakcijama, kao što su Mokra Gora, Drvengrad, Nacionalni park Tara, Zlatibor, Sirogojno, Kućica na Drini itd. Grad je na korak od netaknute prirode i idealan je za aktivan odmor; biciklizam, paraglajding, penjanje itd. Užice ima značajno kulturno i istorijsko nasleđe, počev od njegovog pominjanja u spisima Dubrovnika iz 14. veka čiji je svedok srednjovekovna tvrđava „Stari grad“, koja i dalje stoji na padinama grada, nudeći izvanredan pogled na grad . Ovde se nalazi prva hidroelektrana u Evropi i druga u svetu, izgrađena po Teslinim načelima. Verovatno najpoznatija istorijska vrednost grada je Užička republika – prva oslobođena teritorija u Drugom svetskom ratu.

Jezik:

Engleski

Slobodno vreme:

Biće organizovane vođene ekskurzije radi upoznavanja prirodnih, kulturnih i istorijskih znamenitosti Užica. Volonteri će takođe učestvovati u radionicama vezanim za zaštitu životne sredine.

Najbliži grad:

Užice

Posebne napomene:

Volonteri bi trebalo da ponesu svoju sopstvenu go pro ili običnu kameru, koju će koristiti za zadatke na foto safariju.