Popunjeno!

FESTIVAL „BLEJA“, Grad Kragujevac


Tema:

Festival „Bleja“ organizuje se treću godinu za redom u Kragujevcu. Organizatori su deca i mladi, korisnici Centra za razvoj usluga socijalne zaštite „Kneginja Ljubica“. Festival ima za cilj da se promoviše kreativnost i postignuća mladih, ali i doprinese smanjenju nasilja među mladima i u porodici, toleranciji i razvoju saradnje mladih.

Datum:

od 23.08.2017. do 31.08.2017.

Šifra kampa:

VSS41

Broj volontera:

10

Uzrast volontera:

15 - 30

Organizatori kampa:

Kamp organizuje udruženje mladih "Interaktiv" iz Kragujevaca, regionalna kontakt tačka Mladih istraživača Srbije za promociju i organizaciju radnih kampova. Udruženje "Interaktiv" organizuje radne kampove od 2013. godine. Do sada je organizovano pet radnih kampova, uz učešće više od 50 inostranih i 30 lokalnih volontera. Udruženje se bavi razvojem aktivizma mladih i volontiranja u regionu centralne Srbije.

Opis posla:

Aktivnosti na projektu obuhvataju uređenje dvorišta Centra „Kneginja Ljubica“ u Kragujevcu gde će biti organizovan deo aktivnosti trodnevnog festivala, kao i podrška realizaciji trodnevnih programa festivala „Bleja“. Poslovi uređenja planirani su za prva četiri dana kampa.

Uređenje obuhvata iscrtavanje linija na igralištu, farbanje klupa i tribina pored igrališta, uređenje dvorišta (sakupljanje trave, zasađivanje cveća i ukrasnih žbunova). Tokom realizacije festivala učesnici kampa će pružiti podršku u logistici, dok u nekim aktivnostima mogu uzeti aktivno učešće.

Program festivala koji će biti organizvan u periodu od 28. do 30. avgusta obuhvala:

Dan 1: „Naselje protiv nasilja“ – podeljeni u grupe po naseljima Kragujevca, mladi će na Đačkom trgu u Kragujevcu deliti letke o problemu nasilja, posledicama i načinima adekvatnog rešavanja konflikta i razgovarati o načinima prevencije nasilja. Biće organizovana diskusija učesnika sa prolaznicima na temu nasilja. Takođe, događaj prati izložba ručnih radova mladih korisnika Dnevnog boravka za decu i mlade s problemom u ponašanju i muzički nastup;

Dan 2: „Priče iz Čika Matine br. 5“ -forum teatar- projekcija filma „Priče iz Čika Matine br 5“ i otvorena diskusija učesnika filma (članova Tranzicijskog kutka-mladi koji su bili u sukobu sa zakonom) s publikom o načinima prevazilaženja negativnih obrazavca u ponašanju, teškoćama s kojima se suočavaju, eventualnim rizicima;

Dan 3: „Život je fer plej“ -Sportski turnir u malom fudbalu, stonom tenisu, basketu, odbojci na pesku, učesnici – članovi različitih udruženja, ustanova, institucija iz lokalne zajednice (udruženja osoba sa invaliditetom, udruženja mladih, ustanove socijalne zaštite, obrazovanja, policije)

Zatvaranje i koktel učesnika.

Smeštaj i ishrana:

Volonteri će biti smešteni u iznajmljenom pansionu u centru Kragujevca sa krevetima, toaletima sa tuševima i kuhinjom, u dvokrevetnim sobama. Kuvaće u timovima od dvoje učesnika uz podršku osobe iz tima organizatora zaduženoj za kuvanje. Namirnice će obezbediti organizator.

Opis lokacije:

Kragujevac je smešten u Šumadiji, u centralnoj Srbiji, smešten na obali reke Lepenice i četvrti je grad po veličini u Srbiji.

Jezik:

Srpski

Slobodno vreme:

Učesnici će imati organizovane grupne odlaske na bazen, jezero Šumarice, obilazak grada, ekskurziju, neformalna druženja sa korisnicima Centra „Kneginja Ljubica“ u dvorištu Centra opremljenom raznim sportsko-zabavnim sadržajima.

Najbliži grad:

Kragujevac