Popunjeno!

HUMANOST NA DAR, Novi Pazar


Tema:

Međugeneracijska saradnja, briga o starijim osobama.

Datum:

od 20.09.2018. do 29.09.2018.

Šifra kampa:

VSS38

Broj volontera:

10

Uzrast volontera:

18 - 30

Organizatori kampa:

Centar za razvojnu politiku i saradnju je organizacija koja želi da poboljša kvalitet života stanovnika našeg grada i regiona i da ih učini društveno aktivnijim i uključenijim. Naši ciljevi su razvoj kulturne, demokratske, socijalne i ekološke svesti među mladim ljudima, kao i da podržimo saradnju među mladima različitih interesovanja i da povećamo uticaj koji oni imaju na lokalnu zajednicu. Na ovom projektu ćemo sarađivati sa Gerontološkim centrom Novi Pazar i Kancelarijom za Mlade Novi Pazar.

Opis posla:

Volonterski kamp se organizuje kao zajednička inicijativa više partnerskih organizacija sa ciljem promocije humanosti i solidarnosti i to tako što će volonteri raditi na poboljšanju uslova života za odrasle i stare osobe koje su smeštene u domovima. Domsko odelјenje za odrasle i starije “Novi Pazar” je ustanova socijalne zaštite koja je namenjena socijalno-zdravstvenoj zaštiti starih lica, sa očuvanim psiho-fizičkim sposobnostima. Volonteri će raditi, zajedno sa zaposlenima, sa stanovnicima centra “Dom za stare”. U pitanju su šetnje i druženje, igranje društvenih igara (šah, monopol, karte, i sl.), kreativne radionice (izrada ikebana, sapuna, pletenje, heklanje, itd.), baštovanski radovi, rad u vešeraju i čišćenju zajedničkih prostorija.
Pored toga, učesnici će se brinuti o bašti i dnevnom boravku.

Smeštaj i ishrana:

Volonteri će biti smešteni u sobama centra za negu starih osoba sa pripadajućim toaletima i tuševima. Obroci će takođe biti servirani u Centru. Možete videti više informacija o Centru u sledećem videu - https://goo.gl/moIQk3

Opis lokacije:

Novi Pazar se smatra najmlađim gradom, ne zbog datuma nastanka, koji ide daleko u prošlost, već zato što ima veliki procenat mladih. Novi Pazar je multikulturalan i multietnički istorijski grad u jugozapadnoj Srbiji. Grad se oseća drugačijim (bolje reći orijentalnijim) od drugih gradova u Srbiji. Religija u gradu je pretežno Islam (80%) iako su mnogi istorijski spomenici u gradu i regionu i iz islamske i iz pravoslavne religije. Ras, prestonica Kneževine Srbije u 8. Veku, se nalazi u blizini grada, a uključen je u jedan od četiri lokaliteta u Srbiji koji je zaštićen od strane UNESCO-a. Vezu sa bogatom istorijom celog regiona pokazuje impresivna grupa srednjovekovnih spomenika, u koje su uključeni tvrđava, crkve i manastiri.

Jezik:

Engleski

Slobodno vreme:

U slobodno vreme, biće organizovana ekskurzija gde će učesnici moći da se upoznaju sa kulturnim i istorijskim nasleđem Novog Pazara. Volonteri će imati treninge kako bi naučili da komuniciraju sa starijim osobama i kako da se brinu o njihovim potrebama.

Najbliži grad:

Novi Pazar