Popunjeno!

IMAM PRAVO NA BOLJU ŽIVOTNU SREDINU #1, Drača


Tema:

Cilj projekta je promovisanje zaštite životne sredine. Kako se kamp organizuje u Eko selu, učesnici će imati priliku da saznaju sve o tome kako da očuvaju životnu sredinu kao i da razmene iskustva sa vršnjacima iz drugih zemalja kao i da svoje znanje podele sa decom iz tog sela.

Datum:

od 16.07.2019. do 27.07.2019.

Šifra kampa:

VSS08

Broj volontera:

16

Uzrast volontera:

15-17

Organizatori kampa:

Ovaj radni kamp organizuje Udruženje "Interaktiv" iz Kragujevca, regionalna kontakt tačka za promociju i organizaciju volonterskih kampova Mladih istraživača Srbije. Udruženje "Interaktiv" organizuje kampove od 2013. Do sada je organizovano deset kampova, uz učešće više od 100 stranih i 40 domaćih volontera. Udruženje se bavi razvojem omladinskog aktivizma i volontiranja u regionu centralne Srbije.

Opis posla:

Tema kampa je zaštita životne sredine. Kroz različite radionice koje će se organizovati u toku kampa učesnici će steći znanje o zaštiti prirode, kako da smanje zagađenje i budu ekološki odgovorni građani. Jedan od zadataka biće i pravljenje kreativnih radionica u kojima će stečeno znanje moći da prenose vršnjacima iz tog sela. Tokom kampa, volonteri će pomagati u gajenju povrća u plasteniku, košenju trave, spremanju hrane koju su ubrali upravo u Eko selu. Kako Eko seo nema izgrađenu stazu u okolini, zadatak volontera će biti i konstrukcija staze isključivo od prirodnih materijala.

Smeštaj i ishrana:

Volonteri će biti smešteni u domaćinstvu “Eko Selo” u Drači. “Eko Selo” je domaćinstvo pod upravom udruženja “Interaktiv”, osnovano 2018. godine. Cilj osnivanja je da kroz neformalno obrazovanje deci i omladini promovišu zaštita životne sredine i volontiranje. Plan udruženja je i edukovanje mladih o uzgajanju povrća i voća bez pesticida. Kuća ima 4 spavaće sobe i dve kuhinje (jedna od njih se nalazi u dvorištu), mesto za šatore, terasu, tuševe i toalete kao i 10 plastenika za uzgajanje povrća. Za volontere će biti obezbeđeni kreveti u kući. Hranu će pripremati domaćini uz pomoć volontera.

Opis lokacije:

Kamp će biti organizovan u Drači, selu 8 km udaljenom od Kragujevca, u centralnoj Srbiji. Selo Drača je geografski centar Srbije, gde se nalaze Etnografski muzej i pravoslavni manastir iz 17. veka. U selu živi oko 800 stanovnika. Svi programi će biti organizovani u domaćinstvu u Drači, planiranom za prvo Eko-selo u centralnoj Srbiji. Prvi programi Eko-sela su realizovani 2018. godine. Blizu regionalnog puta, u blizini je jedna prodavnica i autobusko stajalište. Kragujevac je grad u centralnoj Srbiji. Tokom 19. veka bio je glavni grad Srbije i stari vojni industrijski centar. Danas je automobilski industrijski centar Srbije sa oko 200.000 stanovnika.

Jezik:

Engleski

Slobodno vreme:

Tokom kampa organizovaće se ekskurzije i izleti. Jezik: Engleski

Najbliži grad:

Kragujevac