Popunjeno!

IMAM PRAVO NA BOLJU ŽIVOTNU SREDINU #2, Drača


Tema:

Cilj projekta je promovisanje jednakosti mladih uprkos njihovim kulturnim razlikama i različitim sredinama. Jedan od problema današnjice je i gubitak nacionalnog identiteta jer se zaboravljaju tradicija, narodne nošnje, pesme, igre, jezik... Verujemo da bi svet bio mnogo interesantnije i bogatije mesto ako naučimo kako da negujemo ove razlike i učimo o njima i promovišemo ih. Zbog toga želimo da omogućimo mladim ljudima da uče o različitim kulturama i očuvaju ovo neprocenjivo znanje.

Datum:

od 17.08.2019. do 28.08.2019.

Šifra kampa:

VSS23

Broj volontera:

16

Uzrast volontera:

15-17

Organizatori kampa:

Ovaj radni kamp organizuje Udruženje "Interaktiv" iz Kragujevca, regionalna kontakt tačka za promociju i organizaciju volonterskih kampova Mladih istraživača Srbije. Udruženje "Interaktiv" organizuje kampove od 2013. Do sada je organizovano deset kampova, uz učešće više od 100 stranih i 40 domaćih volontera. Udruženje se bavi razvojem omladinskog aktivizma i volontiranja u regionu centralne Srbije.

Opis posla:

Kamp će promovisati zaštitu životne sredine. Kroz radionice koje će biti organizovane tokom kampa, učesnici će unaprediti svoje znanje kako zaštititi prirodu, kako smanjiti zagađenje i kako postati odgovorni građanin. Deo radionica biće organizovan na taj način da će sami učesnici da pripreme i organizuju jedan događaj i radionice za lokalnu decu i mlade.

Tokom kampa, volonteri će pomoći u uzgoju i prikupljanju povrća iz plastenika i bašte, šišanju i prikupljanju trave, pripremi hrane. Glavna aktivnost je da se organizuje lokalni događaj pripreme hrane od povrća i voća (a i zimnice), kao i lokalni specijalitet sa lokalnim stanovništvom.

Smeštaj i ishrana:

Volonteri će biti smešteni u domaćinstvu “Eko Selo” u Drači. “Eko Selo” je domaćinstvo pod upravom udruženja “Interaktiv”, osnovano 2018. godine. Cilj osnivanja je da kroz neformalno obrazovanje deci i omladini promovišu zaštita životne sredine i volontiranje. Plan udruženja je i edukovanje mladih o uzgajanju povrća i voća bez pesticida. Kuća ima 4 spavaće sobe i dve kuhinje (jedna od njih se nalazi u dvorištu), mesto za šatore, terasu, tuševe i toalete kao i 10 plastenika za uzgajanje povrća. Za volontere će biti obezbeđeni kreveti u kući. Hranu će pripremati domaćini uz pomoć volontera.

Opis lokacije:

Kamp će biti organizovan u Drači, selu 8 km udaljenom od Kragujevca, u centralnoj Srbiji. Selo Drača je geografski centar Srbije, gde se nalaze Etnografski muzej i pravoslavni manastir iz 17. veka. U selu živi oko 800 stanovnika. Svi programi će biti organizovani u domaćinstvu u Drači, planiranom za prvo Eko-selo u centralnoj Srbiji. Prvi programi Eko-sela su realizovani 2018. godine. Blizu regionalnog puta, u blizini je jedna prodavnica i autobusko stajalište. Kragujevac je grad u centralnoj Srbiji. Tokom 19. veka bio je glavni grad Srbije i stari vojni industrijski centar. Danas je automobilski industrijski centar Srbije sa oko 200.000 stanovnika.

Jezik:

Engleski

Slobodno vreme:

Tokom kampa organizovaće se ekskurzije i izleti.

Najbliži grad:

Kragujevac