Popunjeno!

INSPIRISANO PRIRODOM, Zlakusa


Tema:

Udruženje i Etno park „Terzića avlija“ organizovali su brojne projekte iz oblasti ruralnog razvoja, uključivanja mladih i žena sa sela u procese razvoja sela i njegovu turističku ponudu sa ciljem poboljšanja materijalne situacije navedenih grupa i smanjenja migracije mladih na relaciji selo-grad. Do sada je orgnaizovano devet međunarodnih eko kampova koji su imali za cilj kompletno čišćenje velikog broja deponija duž vodenih tokova koji protiču kroz Zlakusu i okolna sela a kuda vode markirane pešačke staze, koje su deo turističke ponude sela.

Datum:

od 28.06.2019. do 08.07.2019.

Šifra kampa:

VSS30

Broj volontera:

10

Uzrast volontera:

18-30

Organizatori kampa:

Etno udruženje „Zavičaj“, osnovano je 2005. godine u Etno parku „Terzića avlija“, sa ciljem negovanja kulture, tradicije, običaja, starih zanata, muzike, folklora, kao i razvoj sela kroz posticaj seokog turizma i očuvanje životne sredine. Vizija udruženja je da se selo Zlakusa proglasi prvim ekološki čistim turističkim selom i prestonicom grnčarskog zanata na Balkanu.

Opis posla:

Ulaz u turističko selo Zlakusu je „zapušten“, ne održava se redovno od strane MZ Zlakusa usled nedostatka finansija i svesti lokalnog stanovništva. Dodatno, problem prave nesavesni prolaznici, putnici, koji iz voza i putničkih automobila, prolezeći pored magistrale izbacuju smeće iz svojih vozila, a i reka Đetinja, koja u periodima većeg vodostaja dovlači velike količine otpada koje nakon povlačenja nivoa vode u koritu, ostaje trajno na rastinju duž obala reke. Neuređen, sam ulazak u selo, narušava ostale sadržaje u selu koji su predmet i povod dolaska godišnje oko 7000 stranih i domaćih turista. Od jula 2019. godine, obeležava se 15 godina seoskog turizma u selima Zlakusa i Potpeće, tako da se Etno udruženje „Zavičaj“ i Etno park „Terzića avlija“ spremaju za obeležavanje jubileja i kandidaturu sela Zlakuse za takmičenje sela Srbije, te postoji dodatni motiv i povod da se ulazni deo sela ulepša. Povodom ovog jubileja, pokreće se i novi turistički proizvod u selu i nova manifestacija – za 2020. godinu se konkuriše za organizaciju redovnog kola Republičke lige Srbije u trekingu koja bi se održala u Zlakusi i okolnim selima, kao i organizacija takmičenja iz orijentiringa koji je u planu da se promoviše mladima iz lokalne zajednice, sa ciljem njihovog većeg boravka u prirodi.

Smeštaj i ishrana:

volonteri će biti smešteni u šatorima koji su obezbeđeni, u planinarskom kampu u etno parku. Potrebno je poneti vreće za spavanje. Volonteri koji žele, mogu doneti i svoj lični šator. Obezbeđeni su obroci tokom kampa, osim što će jedno veče biti organizovano spremanje nacionalnih jela od strane volontera gde će oni sami spremati svoja nacionalna jela (poneti začine koji su specifični za njihova jela koja će spremati).

Opis lokacije:

Kamp se održava u Zlakusi, selu koje je poznato po starom grnčarskom zanatu, seoskom turizmu i odličnom trubačkom orkestru.

Jezik:

Engleski

Slobodno vreme:

Održavanje kampa se preklapa sa održavanjem manifestacije „Zlakusa u pesmi i igri“, na kojoj će volonteri moći da nastupe i da se upoznaju na najbolji način sa kulturom i tradicijom srpskog naroda uzičkog kraja. Smešteni su u Etno parku „Terzića avlija“ dobitniku najvećeg priznanja za razvoj seoskog turizma u Srbiji za 2008. godinu, na kome se nalazi muzejski deo koji ce volonteri obići, ugostiteljski deo, kamp za planinare... Zlakusa je udaljena od Užica 14km, od Požege 11 km. U neposrednoj blizini Zlakuse je spomenik prirode Potpećka pećina sa najvećim pećinskim otvorom za planinare. Etno udruženje „Zavičaj“ je najaktivnije su u oblasti folklora, tako da će volonteri imati prilike da prisustvuju i na redovnim probama omladinskog folklornog ansambla i da uče pesme i igre, kao i da se fotografišu u tradicionalnim kostimima. (www.zlakusa.com)

Najbliži grad:

Užice