Popunjeno!

KAKO DA TRENIRAŠ SVOG ZMAJA, Kupinovo


Tema:

Da je Sremski region stalno naseljen još od mlađeg kamenog doba govore mnogi jasni znaci života koji se mogu naći odmah ispod površine zemlje. Zahvaljujući tome, u mogućnosti smo da vidimo aktivnosti, način života pa čak i način razmišljanja stanovnika minulog vremena. Dosadašnja iskopavanja istorijskih slojeva pokazuju da ovaj deo regiona ima izuzetno bogatu kulturnu prošlost. Lokalitet „Etno kuća“ u selu Kupinovo treba da obezbedi dokaze o zajednicama koje žive ovde od gvozdenog doba. Mnogi od lokaliteta su ugroženi zbog poljoprivrede ili izgradnje, naročito u industrijskim zonama, ali ovaj nije. Prva iskopavanja počela su pre šest godina i nakon pet kampova rezultati su bili veoma pozitivni.

Datum:

od 02.09.2019. do 16.09.2019.

Šifra kampa:

VSS26

Broj volontera:

10

Uzrast volontera:

18-30

Organizatori kampa:

Organizator kampa je udruženje „Zeleni pogled“ koje ima za cilj promociju kulturno istorijskih vrednosti ovog kraja i zaštitu životne sredine. U saradnji sa Opštinom Pećinci već se organizuju Dani zmajeva, manifestacija koja želi da podseti na slavne dane utvrđenja Kupinik, kada je u njemu stolovala porodica vladara iz dinastije Brankovića, čiji su vitezovi pripadali „Redu Zmajeva“.

Opis posla:

Volonteri će nastaviti rad iz prethodnih godina u oblasti utvrđenja Kupinik, uništene 1521. godine, kada je sultan Sulejman Veličanstveni osvojio ovaj region. Pridružite se grupi volontera, vođenih lokalnim arheologom, i nastavite radove na čišćenju utvrđenja. Ovo će biti nastavak višegodišnjih konzervatorskih radova, verovatno prvih na tvrđavi od kako je uništena. Volonteri će očistiti površinu pod vertikalnim delovima zidova tvrđave i staze prema tvrđavi kojima je povezana sa selom. Volonteri će učestvovati u organizaciji lokalne manifestacije – Dani zmajeva. Ova manifestacija se održava u čast Despota Vuka Grgurevića Brankovića, u narodu poznatijeg kao Zmaj Ognjeni Vuk, član Viteškog reda Zmajeva koji je nekada vladao Kupinikom gde je i poginuo pre 533 godine. Srž programa čine viteške igre, izložba srednjevekovnog oružja, bazar iz Srednjeg veka, koncert duhovne muzike kao i radionice gde će posetioci moći da probaju tradicionalni viteški kostim. Radionice kaligrafije, kovanja i streličarstva će takođe biti organizovane.

Smeštaj i ishrana:

U dve renoviranje kuće u Etno selu, spavanje na dušecima. Potrebno je poneti vreću za spavanje. Hrana za volontere će biti obezbeđena od strane domaćina.

Opis lokacije:

Kupinovo je udaljeno 50km od Beograda i 75km od Novog Sada.

Jezik:

Engleski

Slobodno vreme:

Tokom kampa biće organizovana predavanja o kulturno-istorijskim spomenicima u okolini i Obedskoj bari. U slobodno vreme volonteri mogu da plivaju reci Savi, posmatraju ptice i istražuju prirodne lepote ovog predela. Ekskurzija do Beograda će biti organizovana.

Najbliži grad:

Beograd