Popunjeno!

LABUDOVO JEZERO #2, Hajdukovo


Tema:

U izmenjenim ekološkim uslovima, trska koja su rasprostranjena preko staništa stepa, na padinama istočnog dela Ludaškog jezera, guše retke vrste koje su pod zaštitom i menjaju strukturu postojanja biljnih zajednica. Zbog strogih mere zaštite, sve aktivnosti koje nisu od naučnog ili edukativnog značaja su strogo zabranjene. U određenim predelima, mala količina kontrolisane ekspoatacije resursa može biti dozvoljena. Rad će biti fokusiran na revitalizaciji ovih oblasti. Posebni zadaci jesu uklanjanje invazivnih vrsta koje ugrožavaju prirodno stanište, pripremanje oblasti za edukativne dečije kampove koji su planirani kasnije tokom leta, ili renovaciju stare ribarske kolibe koje su tipične za ovu oblast. Takođe ćemo raditi i na obližnjim zaštićenim oblasnima, kao što su Selevenjska pustara ili Subotička peščara, u isto vreme otkrivajući prirodnu raznovrsnost koju severna Srbija ima da ponudi.

Datum:

od 01.09.2019. do 15.09.2019.

Šifra kampa:

VSS29

Broj volontera:

12

Uzrast volontera:

18-30

Organizatori kampa:

Javno preduzeće Palić-Ludaš, upravljač ovog zaštićenog dobra, organizuje ovaj kamp u proteklih 18 godina.

Opis posla:

Specijalni rezervat prirode „Ludaško jezero“ jedno je od najstarijih zaštićenih dobara u zemlji, poznato kao močvara od međunarodnog značaja, kao ornitološki rezervat. Jezero ima bogatu faunu ptica koja se sastoji od 214 zabeleženih vrsta, od kojih je 140 zaštićeno kao prirodne retkosti. Oni predstavljaju bitnu karakteristiku ovog vrednog rezervata za Srbiju i Evropu. Ludaško jezero, stanište je mnogih ugroženih vrsta, a takođe važana je i stanica za vrste ptica koje migriraju. Volonterske aktivnosti uglavnom će se fokusirati na revitalizaciju područja: sečenje i uklanjanje invazivnih biljnih vrsta koje ugrožavaju prirodno stanište; uređenje staza u šumi Ludaš i Selevenjska; učestvovanje u košenju i održavanju stepa livada u vizitorskom centru Ludaš; renoviranje fasade stare ribarske kolibe. Ove aktivnosti se sprovode kao mera aktivne zaštite prirode u cilju očuvanja staništa, kao i održavanje infrastrukture područja. Volonteri koji su zainteresovani za projekte koji se odnose na očuvanje prirode su više nego dobrodošli.
Učenje: Lokalni ekolozi, biolozi, i ornitolozi će stalno biti prisutni na kampu, pružajući informacije o istoriji jezera, značaju i dugoročnim efektima našeg rada, kao i o problemima životne sredine koji trenutno pogađaju tu oblast.

Smeštaj i ishrana:

U maloj kući, tzv. istraživačkoj stanici, u potkrovlju na dušecima za spavanje, sa odvojemnim muškim i ženskim kupatilima. Posteljina će biti obezbeđena, ali volonteri mogu da donesu vreću za spavanje. Ručak i večera će biti posluženi u restoranu, a doručak će biti pripreman od strane učesnika, od namirnica koje će obezbediti domaćin.

Opis lokacije:

Hajdukovo i Ludaško jezero nalaze se 12 kilometara od Subotice, na krajnjem severu Srbije. Slobodno vreme je planirano za različite aktivnosti, kao što su gledanje ptica, vožnja čamcem po jezeru, kao i edukacija učesnika o očuvanju biološke i pejzažne raznolikosti, ekološkim koridorima i očuvanju drugih staništa koji su od značaja za očuvanje prirode.

Jezik:

Engleski

Slobodno vreme:

Slobodno vreme je planirano za različite aktivnosti, kao što su gledanje ptica, vožnja čamcem po jezeru, kao i edukacija učesnika o očuvanju biološke i pejzažne raznolikosti, ekološkim koridorima i očuvanju drugih staništa koji su od značaja za očuvanje prirode.

Najbliži grad:

Subotica