Popunjeno!

LABUDOVO JEZERO I, Hajdukovo


Tema:

Datum:

od 02.07.2017. do 15.07.2017.

Šifra kampa:

VSS07

Broj volontera:

10

Uzrast volontera:

18-30

Organizatori kampa:

JP Palić Ludaš

Opis posla:

Specijalni rezervat prirode Ludaško jezero je jedno od najstarijih zaštićenih područja u svetu, vodi se kao močvara od međunarodnog značaja i poznat je kao orintološki rezervat. Jezero je stanište bogate faune ptica koju čini 214 zabeleženih vrsta, od kojih su 140 zaštićene kao prirodne retkosti. One predstavljaju osnovnu karakteristiku ovog vrednog rezervata za Srbiju i Evropu. Ludaško jezero je stanište brojnih ugroženih vrsta, a predstavlja  i važnu stanicu za migratorne vrste ptica. Volonterski kamp na Ludaškom jezeru se organizuje već 16 godina.

Volonterske aktivnosti će najvećim delom biti fokusirane na revitalizaciju područja: uklanjanje invazivnih biljnih vrsta koje ugrožavaju prirodno stanište, učestvovati u popravci edukativnih staza na Ludašu i u Selevenjskoj šumi, učestvovati u košenju i održavanju stepske livade kod Vizitorskog centra Ludaš i popravci Ribarske kućice. Navedene aktivnosti se sprovode kao mera aktivne zaštite prirode u cilju očuvanja staništa, kao i održavanja posetilačke infrastrukture. Volonteri zainteresovani za poslove vezane za selo i očuvanje prirode su više nego dobrodošli.

Smeštaj i ishrana:

U malim kućama, tzv. istraživačkim stanicama, u potkrovlju sa dušecima za spavanje, muškim i ženskim toaletima sa tuševima. Posteljina će biti obezbeđena, ali volonteri mogu da ponesu svoju vreću za spavanje. Ručak i večera će biti spremani u restoranu, a doručak će učesnici pripremati samostalno od namirnica koje će obezbediti domaćini.

Opis lokacije:

Hajdukovo i Ludaško jezero se nalaze 12km od Subotice, na krajnjem severu Srbije.

Jezik:

Engleski

Slobodno vreme:

U slobodno vreme planirane su razne aktivnosti, poput posmatranja ptica, veslanja na jezeru, kao i edukacija učesnika u vezi sa očuvanjem biološke i predeone raznovrsnosti, ekoloških koridora i drugih staništa od značaja za zaštitu prirode.

Najbliži grad:

Subotica