Popunjeno!

LABUDOVO JEZERO II, Hajdukovo


Tema:

Zaštita životne sredine u specijalnom rezervatu prirode i doprinos održivom ruralnom turizmu

Datum:

od 01.09.2018. do 16.09.2018.

Šifra kampa:

VSS34

Broj volontera:

12

Uzrast volontera:

18 - 30

Organizatori kampa:

Javno preduzeće Palic-Ludas, upravljač ovog zaštićenog dobra, organizuje ovaj kamp u proteklih 17 godina.

Opis posla:

U izmenjenim ekološkim uslovima, trska koja su rasprostranjena preko staništa stepa na padinama istočnog dela jezera Ludaš, guše retke vrste koje su pod zaštitom Zavoda za zaštitu prirode Srbije, i menjaju strukturu postojanja biljnih zajednica. Zbog stroge mere zaštite, sve aktivnosti koje nisu od naučnog ili edukativnog značaja su strogo zabranjene. U određenim predelima, mala količina kontrolisane ekspoatacije resursa može biti dozvoljena.
Rad će biti fokusiran na revitalizaciji oblasti. Posebni zadaci jesu uklanjanje invazivnih vrsta koje ugrožavaju prirodno stanište, pripremanje oblasti za edukativne dečije kampove koji su planirani kasnije tokom leta, ili renovaciju stare kolibe ribara koje su tipične za ovu oblast. Moguće je da ćemo raditi i na obližnjim zaštićenim oblasnima, kao što su Selevenjska pustara ili Subotička peščara, u isto vreme otkrivajući prirodnu raznovrsnost koju severna Srbija ima da ponudi.
Specijalni prirodni rezervat Ludoško jezero jedan je od najstarijih zaštićenih oblasti na svetu, poznato kao močvara od međunarodnog značaja, kao ornitološki rezervat. Jezero ima bogatu faunu ptica koja se sastoji od 214 zabeleženih vrsta , od kojih je 140 zaštićeno kao prirodne retkosti. Oni predstavljaju bitnu karakteristiku ovog vrednog rezervata za Srbiju i Evropu. Ludaško jezero, stanište je mnogih ugroženih vrsta, a takođe važana je i stanica za vrste ptica koje migriraju. Volonterske aktivnosti uglavnom će se fokusirati na revitalizaciju područja: sečenje i uklanjanje invazivnih biljnih vrsta koje ugrožavaju prirodno stanište; popravku staza u šumi Ludaš i Selevenjska; učestvovanje u košenju i održavanju stepa livada u vizitorskom centru Ludaš; renovacija fasade stare ribareve kolibe. Ove aktivnosti se sprovode kao mera aktivne zaštite prirode u cilju očuvanja staništa, kao i održavanje infrastrukture područja.

Smeštaj i ishrana:

U malim kućama, tzv. istraživačkim stanicama, u potkrovlju na dušecima za spavanje, muška i ženska kupatila. Posteljina će biti obezbeđena , ali volonteri mogu da donesu vreću za spavanje. Ručak i večera će biti posluženi u restoranu, a doručak će biti pripreman od strane učesnika, od sastojaka koje će obezbediti domaćin.

Opis lokacije:

Hajdukovo i Ludaško jezero nalaze se 12 kilometara od Subotice, na krajnjem severu Srbije. Slobodno vreme je planirano za različite aktivnosti, kao što su gledanje ptica, vožnja čamcem po jezeru, kao i edukacija učesnika o očuvanju biološke i pejzažne raznolikosti, ekološkim koridorima i očuvanju drugih staništa koji su od značaja za očuvanje prirode.

Jezik:

Engleski

Slobodno vreme:

Lokalni ekolozi, biolozi, i ornitolozi će stalno biti prisutni na kampu, pružajući informacije o istoriji jezera, značaju i dugoročnim efektima našeg rada, kao i o problemima životne sredine koji trenutno pogađaju tu oblast.

Najbliži grad:

Subotica

Posebne napomene:

Volonteri koji su zaiteresovani za projekte koji se odnose na očuvanje prirode i seoske predele su više nego dobrodošli.