Popunjeno!

LETO U TOPONICI II, Donja Toponica


Tema:

Kreativnošću do tolerancije! Crtanjem postera, pravljenjem fotografija i snimanjem videa otkrij šta je za koga različitost i kako je poželjno da se mladi sa njom nose! Tolerantan JA doprinosi tolerantom DRUŠTVU!

Datum:

od 28.07.2018. do 09.08.2018.

Šifra kampa:

VSS19

Broj volontera:

15

Uzrast volontera:

15 - 17

Organizatori kampa:

Lokalna partnerska organizacija “Grupa Kobra” uložila je mnogo truda prethodnih godina u razvijanje i poboljšanje uslova života ove male zajednice, zaštiti životne sredine i ohrabrivanju aktivacije mladih u ovoj ruralnoj regiji. To je grupa od 11 mladih ljudi, koji su se aktivirali 2007.godine, kada su shvatili da, ako oni ne urade nešto za svoje selo i za sebe, neće niko. Iako mladi, dva puta su nagrađivani od strane Ministarstva omladine za svoje aktivnosti. Prošlo je 12 godina kako organizuju međunarodne kampove, 100% lokalnog stanovništva (svih 350) uključeno je na ovaj ili na onaj način, bilo da je to rad sa volonterima, pečenje pite, organizovanje ekskurzija, ili jednostavno druženje ili doček volontera na stanici. Na prethodnim kampovima oni su pretvorili ilegalnu deponiju u dečiji park, napravili su malo igralište sa terenom za odbojku, popravili su i rekonstruisali napušten kulturni centar. Zajednička okupljanja i aktivnosti sa mladim lokalcima su osnove ovog kampa, domaćini ce iskoristiti priliku da predstave svoju lokalnu zajednicu, tradiciju i običaje, i zajedno sa učesnicima kampa, da podstaknu ruralni razvoj, mobilnost mladih i interkuturalno razumevanje. Kako biste stvorili bolju sliku o mestu i timu, pogledajte web dokumentarac YRS-VSS snimljen 2017.godine, koji prati tri priče kamp lidera, od kojih je jedan iz Donje Toponice: http://youthleaders.online/jancha.php

Opis posla:

Cilj dva tinejdžerska kampa u Donjoj Toponici jeste da se međunarodna grupa angažuje zajedno sa lokalnim tinejdžerima oko veoma bitne teme i odrazu i načinima razmišljanja ruralnih tinejdžera koji će uskoro postati odrasli ljudi. Projekat će se sastojati iz različitih radionica koje će za predmet imati razumevanje, razlike i jednakost. Uz svoju kreativnost kroz crtanje postera, fotografisanje i snimanje videa, oni će pokriti teme govora mržnje i potrebe da se promoviše jednaka šansa za sve bez diskriminacije. Želimo da istaknemo poštovanje i razumevanje među učesnicima u kampu, i među učesnicima i lokalnim mladim ljudima. Posle kampa oni će biti naši ambasadori koji će raširiti značaj ideje sa kojom se suočavamo.
Biće različitih umetničkih radionica sa temamama kao što su tolerancija, jednakost i razlike među ljudima. Uz svoju kreativnost kroz crtanje postera, fotografisanje i snimanje videa, oni će pokriti teme govora mržnje i potrebe da se promoviše jednaka šansa za sve bez diskriminacije. Želimo da istaknemo poštovanje i razumevanje među učesnicima u kampu, i među učesnicima i lokalnim mladim ljudima. Posle kampa oni će biti naši ambasadori koji će raširiti značaj ove ideje dalje u svojim okolinama. Učesnici će učiti o poštovanju razlika. Oni će napraviti postere i video snimke koji će biti korišćeni u promociji ideje “Govora bez mržnje”, o prihvatanju i vrednovanju razlika. Za kraj, oni će pripremiti izložbu svojih radova. Takođe, biće uključeni u lakši fizički posao koji obuhvata čišćenje bašte, slikanje, pravljenje staza u dvorištu organizacije, i slične poslove.
Kako je bilo na kampu prethodnih godina, možete pogledati OVDE

Smeštaj i ishrana:

Učesnici će biti smešteni u lokalnoj zgradi koja je renovirana od strane domaćina organizacije i pretvorena u lokalni kulturni centar. Prostor je obezbeđen svim potrepštinama. Učesnici će spavati na dušecima i vrećama za spavanje. Postoji kuhinja i kupatilo sa tušem. Obroci će biti pripremani od strane domaćina organizacije. Učesnici neće morati da kuvaju sami, osim ako ne budu želeli da pomognu. Dušeci i vreće za spavanje vam nisu potrebni.

Opis lokacije:

Donja Toponica (15 km od Niša) je selo koje broji oko 300 stanovnika, nalazi se beoma blizu Niša, jednog od najvećih gradova u Srbiji.

Jezik:

Engleski

Slobodno vreme:

Biće organizovana poseta istorijskih znamenitosti grada Niša (mesto rođenja Konstantina Velikog) i ekskurzije u prirodi, do našeg lokalnog partnera Zoo Planet i njihovih životinja, gde će učesnici imati priliku da jašu konje ako budu želeli. Biće omogućeno da provedu čitav dan baveći se sportom ili drugim aktivnostima sa lokalnim mladim ljudima u zavisnosti od želja učesnika.

Najbliži grad:

Niš

Posebne napomene:

Od učesnika se očekuje da budu kreativni i timski igrači kao i da ponesu svoje smart telefone ili fotoaparate za deo pravljenja fotografija i video snimaka. Moguće je obezbediti vegeterijanske obroke. Učesnici moraju biti ljubitelji prirode i sela.