Popunjeno!

MAJSKO RAZGIBAVANJE, Tršić (Loznica)


Tema:

Zaštite životne sredine i razvoj ruralnog i eko-turizma.

Datum:

od 03.05.2017. do 13.05.2017.

Šifra kampa:

VSS 4

Broj volontera:

10

Uzrast volontera:

18-30

Organizatori kampa:

Udruženja građana „Svetionik“ i „Omladinski klub“ Loznica, Kancelarija za mlade Loznica

Opis posla:

Volonterski kamp se organizuje kao zajednička inicijativa više partnerskih organizacija sa ciljem promocije volontiranja, zaštite životne sredine i razvoja ruralnog i eko-turizma. Volonteri će raditi na renoviranju sprava teretane na otovorenom i uređenju male trim staze u Loznici. Posao podrazumeva šmirglanje i farbanje. Takođe će čistiti javne prostore: dve pešačke staze u znamenitom mestu Tršić; izletište oko manastira Tronoša i prostora oko spomenika na planini Gučevo. Prikupljeni otpad će biti sortiran i recikliran. Volonteri će takođe osmisliti, izraditi i postaviti drvene table sa ekološkim porukama.

Smeštaj i ishrana:

Smeštaj i ishrana su organizovani u konaku „Čuvarkuća“ u Tršiću koji poseduje krevete, toalete sa tuševima, restoran i kuhinju. Vreće za spavanje nisu potrebne.

Opis lokacije:

Tršić se nalazi u zapadnoj Srbiji, na 9 kilometara od Loznice i oko 130 kilometara od Beograda. Ima satus znamenitog mesta, pod zaštitom je države i najposećeniji je muzej na otvorenom u Srbiji. Tu se nalazi rodna kuća Vuka Karadžića, reformatora srpskog jezika, Muzej jezika i pisma, otvoreni amfiteatar, Kuća pisaca, Galerija i veći broj građevina narodnog neimarstva, karakterističan za život ljudi iz Jadra u 19. veku. U Istorijskom delu sela postavljeni su vajati, magaze, kačare, vodenice potočare, kao i pansioni, restorani i prodavnice suvenira. Osim kulturno-istorijskog nasleđa Tršić je okružen živopisnom prirodom: šumama, livadama, brežuljcima i potocima i veoma je posećen od strane turista.

Jezik:

Engleski

Slobodno vreme:

Učesnici će biti upozati sa znamenitostima sela Tršić, biće organizovana jedna ekskurzija, kao i radionice osnova fotografije, učenja srpskih tradicionalnih igara (kola) i kuvanja tradicionalne hrane.

Najbliži grad:

Loznica

Posebne napomene:

Vreće za spavanje nisu potrebne.