Popunjeno!

METROPOLIS RURITANIS, Donja Toponica


Tema:

poljoprivreda i životna sredina; rekonstrukcija; umetnost

Datum:

od 14.07.2018. do 26.07.2018.

Šifra kampa:

VSS14

Broj volontera:

10

Uzrast volontera:

20 - 30

Organizatori kampa:

Lokalna partnerska organizacija “Grupa Kobra” uložila je mnogo truda prethodnih godina u razvijanje i poboljšanje uslova života ove male zajednice, zaštiti životne sredine i ohrabrivanju aktivacije mladih u ovoj ruralnoj regiji. To je grupa od 11 mladih ljudi, koji su se aktivirali 2007.godine, kada su shvatili da, ako oni ne urade nešto za svoje selo i za sebe, neće niko. Iako mladi, dva puta su nagrađivani od strane Ministarstva omladine za svoje aktivnosti. Prošlo je sedam godina otkako organizuju međunarodne kampove, 100% lokalnog stanovništva (svih 350) uključeno je na ovaj ili na onaj način, bilo da je to rad sa volonterima, pečenje pite, organizovanje ekskurzija, ili jednostavno druženje ili doček volontera na stanici. Na prethodnom kampu oni su pretvorili ilegalnu deponiju u dečiji park, stvorili su malo igralište sa terenom za odbojku, popravili su i rekonstruisali napušten kulturni centar. Zajednička okupljanja i aktivnosti sa mladim lokalcima su osnove ovog kampa, domaćini će iskoristiti priliku da predstave svoju lokalnu zajednicu, tradiciju i običaje, i zajedno sa učesnicima kampa, da ohrabre ruralni razvoj, mobilnost mladih i interkuturalno razumevanje. Kako bi stvorili bolju sliku o mestu i timu, pogledajte web dokumentarac YRS-VSS snimljen 2017.godine, koji prati tri priče kamp lidera, od kojih je jedan iz Donje Toponice : http://youthleaders.online/jancha.php

Opis posla:

Nova eko kompleks grupa gradi za zajednicu, Kobraland centar za mlade, će biti mesto za sve ljude iz zajednice, za volontere ili putnike – cilj je da se stvori motivacioni čvor, koji će širiti duh kosmopolitizma u selu od 300 stanovnika preko radionica, rada, aktivnosti i okupljanja. Volonteri će se brinuti o povrću koje je zasađeno u maju, radiće na izgradnji staza, pozornica na otvorenom, i stvaranju novih mesta za radionice. Takođe će pomagati u postavljanju kancelarije, i imaće brojne prilike da upoznaju lokalnu zajednicu preko aktivnosti i rada. Osim posla, cilj je i da se volonteri povežu sa lokalnom zajednicom, izgrade prijateljstva i upoznaju sa srpskom kulturom i običajima. Lokalno stanovništvo će imati priliku da vežba strane jezike, da se susretne sa drugim kulturama i da čuje o njima. Zajednički cilj će biti razmena iskustva i potpunije razumevanje kulturnih razlika.

Rad će obuhvatati tri dela:

Manuelni: Volonteri će raditi na otklanjanju starog zida i izgradnji letnje terase i kuhije na otvorenom. Radiće na izgradnji pozornice na otvorenom i staze od reciklirajućih materijala, koji će svi biti započeti na prethodnom kampu.

Poljoprivreda i životna sredina: Volonteri će raditi na u organskoj bašti, vodiće računa o povrću, i čistiće vanjski prostor. Takođe će pomagati u pravljenju novih recikliranih kanti od ekoloških materijala i imaće mogućnost da naprave nove potrebne proizvode po svojoj želji.

Umetnički deo: Stvaranje ekoloških proizvoda za unutrašnji i vanjski prostor, volonteri će dekorisati zidove unutar omladinskog centra i imaće mogućnost da ih dizajniraju po svom ukusu.

Smeštaj i ishrana:

Volonteri će biti smešteni u centru za mlade, spavaće na dušecima ili u vrećama za spavanje (koji će biti obezbeđeni). Pošto se kamp održava leti, volonteri će imati mogućnost da spavaju napolju, u šatorima koje ćemo mi obezbediti.) Prostor ima obezbeđene sve potrepštine, kuhinja i kupatilo sa tušem (udaljeno 3 minuta od kuće). Volonteri će kuvati za sebe u smenama koristeći potrebne sastojke koji su takođe obezbeđeni.

Opis lokacije:

Donja Toponica je malo selo koje je 15 kilometara udaljeno od trećeg najvećeg grada u Srbiji, Niša.

Jezik:

Engleski

Slobodno vreme:

Biće organizovana poseta istorijskih znamenitosti grada Niša ( mesto rođenja Konstantina Velikog) i druge zanimljive ekskurzije. Volonteri će imati biciklove za lokalni transport i slobodno vreme.

Najbliži grad:

Niš

Posebne napomene:

Od učesnika se očekuje da budu kreativni i rade kao tim, i da budu spremni na manualni i fizički rad. Volonteri koji imaju sklonost ka umetnosti su dobrodošli.