Smederevska Palanka
Popunjeno!

MORIEK – STAZE AVANTURE, Planina Stol i selo Luka, Bor


Tema:

podrška razvoju ruralnog turizma; skretanje pažnje lokalnoj zajednici na očuvanje životne sredine; zaštita životne sredine

Datum:

od 06.08.2018. do 19.08.2018.

Šifra kampa:

VSS29

Broj volontera:

10

Uzrast volontera:

18 - 30

Organizatori kampa:

Društvo mladih istraživača Bor je osnovano 1976. godine sa ciljem da okuplja mlade i ostale zainteresovane za volonterske aktivnosti i naučno istraživački rad iz oblasti prirodnih i društvenih nauka, ekologije i zaštite životne sredine. Svoje aktivnosti realizuje kroz istrživačke projekte i programe, škole, ekološke kampove i slične vidove angažovanja (www.mibor.rs ).

Opis posla:

MORIEK je tradicionalni volonterski kamp koji se već 15 godina organizuje u saradnji sa nekoliko lokalnih partnerskih organizacija i uključuje aktivnosti stranih i domaćih volontera. Aktivnosti volontera će biti uređenje i obeležavanje planinarskih staza na planini Stol, Čišćenje i uređenje obala jezerceta i vidikovca, kao i čišćenje i premazivanje zidova drvene kolibe. 1 radni dan provešćemo u selu Luka, gde ćemo se zajedno sa meštanima sela raditi na uređenju centra sela. Volonteri će učestvovati na proslavi Dana mladih 12. avgusta u Boru.

Smeštaj i ishrana:

Volonteri će biti smešteni u planinarskom domu Stol sa trpezarijom, kuhinjom u četvorokrevetnim i dvokrevetnim sobama, zajedničkim toaletima i tuševima. Ispred doma je izvor pitke vode. Volonteri će samostalno pripremati obroke od namirnica koje će obezbediti organizator.

Opis lokacije:

Selo Luka je udaljeno oko 30 km Bora i okruženo je živopisnim obroncima planina Stol i Deli Jovan. U selu se neguje kulturno-umetnička tradicija, bogato su očuvani narodni običaji: slave, etno festivali, vašari. Bogatstvo se ogleda i u kulturno-istorijskim nasleđu: Vajfertova česma, Etno-kuća koja je prava riznica starih predmeta i oruđa.

Jezik:

Engleski

Slobodno vreme:

Tokom slobodnog vremena učesnicima će biti organizovane radionice i predavanja i imaće priliku da posete grad Bor.

Najbliži grad:

Bor