Popunjeno!

SAČUVAJMO RIT, Sremski Karlovci


Tema:

Datum:

od 16.07.2017. do 30.07.2017.

Šifra kampa:

VSS17

Broj volontera:

10

Uzrast volontera:

18-30

Organizatori kampa:

Pokret gorana Vojvodine (PGV) je neprofitna, nevladina, organizacija osnovana 1960. godine. Misija organizacije je stvaranje ambijenta za aktivno i odgovorno učešće zajednica u održivom razvoju kroz obrazovanje, aktivizam, promociju, zastupanje i saradnju na svim nivoima. Osnovne teme kojima se bavi organizacija su održivi razvoj i zaštita životne sredine, te razvoj mladih,dece i volonterizma. www.pgv.org.rs.

Opis posla:

Cilj ovog kampa je da poboljša eko-turističku ponudu Sremskih Karlovaca kroz razvijanje infrastrukture za realizaciju eko-turističkih programa i povećanja vidljivosti područja Specijalnog rezervata prirode ‘’Koviljsko-petrovaradinski rit’’. Aktivnosti kampa doprineće skretanju pažnje građana na značaj očuvanja specijalnih rezervata. Ovo je druga godina kako Pokret gorana Vojvodine organizuje kamp posvećen zaštiti Rita pod nazivom ‘’Sačuvajmo Rit’’. Volonteri će učestvovati u češćenju kanala ‘Stari Dunav’ tako što će uklanjati nepripadajući biljni materijal i praviti staze za šetnju, te raditi na osvežvanju postojećih klupa, stolova, šumarske kuće, osmatračnica i postavljanju dukativnih i informativnih materijala u lokalitetu ‘Kurjačka greda’

Smeštaj i ishrana:

Volonteri će biti smešteni u omladinskom centru ‘’Eko centar Radulovački’’ (ekoloskicentar.org) u kome su obezbeđeni kreveti sa posteljinom i jastucima, zajedničkim kupatilima, radnim prostorom i Wi-Fi mrežom. Ručak će biti u restoranu, dok će doručak i večeru pripremati sami volonteri u centru od namirnica koje će obezbediti organizator.

Opis lokacije:

Sremski Karlovci su smešteni na padinama Fruške Gore, nedaleko od reke Dunav, u Vojvodini, na severu Srbije. To je mali i živopisan grad, sa bogatom prošlošću koji predstavlja centar istorije i kulture Srbije. U njemu se nalaze najstarija srednja škola i najstarija bogoslovska škola u Srbiji, kao i Kapela mira (mesto gde je potpisan mirovni sporazum između Otomanske imperije i Svete alijanse, koje je postalo poznato po tome što je upravo ovde prvi put u istoriji upotrebljen tzv. okrugli sto, koji je kasnije postao opšteprihvaćen u diplomatskim odnosima).

Jezik:

Engleski

Slobodno vreme:

Tokom kampa učesnici će steći znanja o biodoverzitetu 'Koviljsko-petrovaradinskog rita' kroz radionice o flori i fauni pomenutog rezervata. Takođe, steći će praktične veštine održavanja potencijalnih ekoturističkih lokacija. Imaće priliku da učestvuju u radionicama o konceptima održivog razvoja, zaštite od požara i poplava i prve pomoći. Slobodno vreme možemo provesti u organizovanom obilasku grada, možemo planinariti po Fruškoj Gori, kao i obići Novi Sad, drugi po veličini grad u Srbiji.

Najbliži grad:

Novi Sad