Popunjeno!

Na mladima svet ostaje 2, Jazak


Tema:

Datum:

od 16.10.2020. do 18.11.2020.

Šifra kampa:

VSSN16

Broj volontera:

15

Uzrast volontera:

18-30

Organizatori kampa:

Inženjeri zaštite životne sredine

Opis posla:

Volonteri će nastaviti izgradnju i uređenje igrališta koje je započeto na prethodnom kampu. Tokom ovog kampa biće nastavljen rad na uređenju prostora između dva objekta i izgradnja dečije igralište koje obuhvata ljuljaške, tobogan, trambolinu i prostor sa peskom. Na ovaj način obogatio bi se sadržaj za decu u Jasku i stvorilo bezbedno okruženje za njihovu igru i odrastanje.

Tokom kampa biće uređena površina od 60 m2, na kojoj će se izvršiti ravnanje i nasipanje „zdrave“ zemlje, postavljanje okvira dečije igralište, postavljanje drenažnog sloja i sloja čiste frakcije na koju će se postaviti mobilijar za igru: ljuljaške, tobogan, trambolinu i prostor sa peskom. Takođe izvršilo bi se krečenje okolnih objekata kako bi se upotpunio izgled i funkcionalnost igrališta.

Smeštaj i ishrana:

Volonteri će biti smešteni u Centru za ruralni razvoj i biće zaduženi za pripremanje hrane.

Opis lokacije:

Na južnim padinama Fruške Gore na samo 30km od Novog Sada prostire se prelepo selo Jazak. Selo se prvi put spominje 1702. godine, ali arheološki nalazi pokazuju da je prostor današnjeg sela bio naseljen još u bronzanom i gvozdenom dobu. U selu se nalazi istoimeni manastir koji je sagrađen 1736. godine, nedaleko od starog manastira Jazak kojeg je u 15 veku podigao Despot Jovan Branković. U novom manastiru se nalaze mošti Cara Uroša. U selu danas živi oko 900 ljudi, i na manifestaciji “Susreti sela Srbije” Jazak je proglašen za najlepše selo Srbije u kategoriji naselja do 1000 stanovnika. CERUDA(Centar za ruralni razvoj I primenjeno obrazovanje) je omladinski centar koji se nalazi u selu Jazak, gde će se održati volonterski kamp. Centar je nastao 2014. godine, sa željom da se stimuliše i aktivira ova lokalna zajednica i promoviše život na selu. U omladinskom centru je do sada organizovan veliki broj međunarodnih omladinskih razmena, treninga, volonterskih kampova na kome su učestvovali mladi iz celog sveta, ali i mladi iz Jaska koji su uključeni u sve aktivnosti koje se organizuju na prostoru omladinskog centra.

Jezik:

Srpski

Slobodno vreme:

Volonteri će imati priliku da obiđu manastir Jazak koji se nalazi oko 1km od centra. Takođe će ići do izvora sa pijaćom vodom sa kojeg meštani sela nabavljaju vodu za piće

Najbliži grad:

Irig, Ruma