Popunjeno!

OMLADINSKI CENTAR NA VOLONTERSKI NAČIN, Donja Toponica


Tema:

“Grupa Kobra” organizuje kampove već nekoliko godina, u malom selu na jugu Srbije, sa oko 300 stanovnika. Kampovi su veoma značajan deo njihovih života u kojima je celo selo uključeno. Dugoročna volonterka iz Francuske i lokalni volonteri će doprineti svojim idejama i radom. Kako biste stvorili bolju sliku o mestu i timu, pogledajte web dokumentarac (http://youthleaders.online/jancha.php) MIS-VSS-a snimljen 2017. godine, koji prati tri priče kamp lidera, od kojih je jedan iz Donje Toponice.

Datum:

od 24.05.2019. do 03.06.2019.

Šifra kampa:

VSS01

Broj volontera:

10

Uzrast volontera:

18 - 30

Organizatori kampa:

Lokalna partnerska organizacija “Grupa Kobra” prethodnih godina uložila je mnogo truda u razvijanju i poboljšanju uslova života male zajednice u pogledu zaštite životne sredine i podsticanja aktivnosti mladih u ovoj ruralnoj regiji. To je grupa od 11 mladih ljudi koji su se aktivirali još 2007. godine, kada su shvatili da, ako oni sami ne urade nešto za svoje selo i za sebe, niko drugi neće. Iako mladi, oni su dva puta primili nagradu za svoje angažovanje od Ministarstva omladine i sporta. Prošlo je osam godina otkako organizuju međunarodne kampove sa ciljem da upoznaju mlade ljude iz svoje okoline, koji nemaju mogućnosti da putuju, sa vršnjacima iz drugih zemalja. Fenomenalno je kako, dok traje kamp, 100% lokalnog stanovnistva (njih 300) biva uključeno na ovaj ili onaj način: bilo da je to rad sa volonterima, pečenje pite, organizacija ekskurzija, ili jednostavno druženje ili dočekivanje volontera na stanici. Na dosadašnjim kampovima oni su pretvorili ilegalnu deponiju u dečiji park, stvorili su malo igralište sa terenom za odbojku, popravili su i rekonstruisali napušten kulturni centar. Zajednička okupljanja i aktivnosti sa mladim lokalcima su osnove ovog kampa, domaćini će iskoristiti priliku da predstave svoju lokalnu zajednicu, tradiciju i običaje, i da, zajedno sa učesnicima kampa, podstaknu ruralni razvoj, mobilnost mladih i interkulturno razumevanje. Ovo će biti jedanaesti kamp u Donjoj Toponici.

Opis posla:

Rad će obuhvatati tri dela:
Manuelni rad: ukloniti stari zid i napraviti letnju terasu i kuhinju na otvorenom.
Poljoprivreda/Ekologija: uzgajati organsku baštu
Umetnički deo: Umetnički nastrojeni volonteri će dizajnirati i oslikati prednju stranu zida omladinskog centra, koristeći svoju kreativnost i ideje.

Smeštaj i ishrana:

Volonteri će biti smešteni u omladinskom centru, i spavaće na dušecima i vrećama za spavanje (koje su obezbeđene). Obezbeđene su i sve potrepštine, kao i kuhinja i kupatilo sa tušem. Volonteri će kuvati za sebe u smenama sa obezbeđenim namirnicama.

Opis lokacije:

Donja Toponica je selo koje se nalazi na 15 kilometara od Niša.

Jezik:

Engleski

Slobodno vreme:

Biće organizovana poseta istorijskih znamenitosti grada Niša (mesto rođenja Konstantina Velikog) i druge zanimljive ekskurzije. Volonteri će imati bicikle za lokalni transport i slobodno vreme.

Najbliži grad:

Niš

Posebne napomene:

Od učesnika se očekuje da budu kreativni i rade kao tim i da budu spremni na fizički rad.