Popunjeno!

OTOMANSKE PRIČE, Kupinovo


Tema:

očuvanje kulturno-istorijskog nasleđa; renoviranje

Datum:

od 02.09.2018. do 15.09.2018.

Šifra kampa:

VSS35

Broj volontera:

10

Uzrast volontera:

18 - 30

Organizatori kampa:

Udruženje građana „Zeleni pogled“

Opis posla:

Da je Sremski region stalno naseljen još od mlađeg kamenog doba govore mnogi jasni znacima života koji se mogu naći odmah ispod površine zemlje. Zahvaljujući tome u mogućnosti smo da vidimo aktivnosti, način života pa čak i način razmišljanja stanovnika minulog vremena. Dosadašnja iskopavanja istorijskih slojeva pokazuju da  ovaj deo regiona ima izuzetno bogatu kulturnu prošlost. Lokalitet „Etno kuća“ u selu Kupinovo treba da obezbedi dokaze o zajednicama koje žive ovde od gvozdenog doba. Mnogi od lokaliteta su ugroženi zbog poljoprivrede ili izgradnje, naročito u industrijskim zonama, ali ovaj nije. Prva iskopavanja počela su pre pet godina i nakon četiri kampa rezultati su bili veoma pozitivni i sada cela oblast poprima obrise kao pre 500 godina. Volonteri će nastaviti rad iz prethodnih godina u oblasti tvrđave KUPINIK, uništene 1521. godine, kada je sultan Sulejman Veličanstveni osvojio ovaj region. Oni će, vođeni lokalnim arheolozima, nastaviti radove na tvrđavi KUPINIK u Kupinovu. Ovo će biti nastavak prošlogodišnjih konzervatorskih radova, prvih na tvrđavi od kako je uništena. Volonteri će očistiti površinu pod vertikalnim delovima zidova tvrđave i staze prema tvrđavi kojima je povezana sa selom.

Smeštaj i ishrana:

U dve renoviranje kuće u Etno selu, spavanje na dušecima na naduvavanje. Potrebno je poneti vreću za spavanje. Hrana za volontre će biti obezbeđena od strane domaćina.

Opis lokacije:

Kupinovo se nalazi na 50km jugozapadno od Beograda u regionu Srema. Poznato je po specijalnom rezervatu prirode „Obedska bara“, najstarijem zaštićenom području u Evropi.

Jezik:

Engleski

Slobodno vreme:

Tokom slobodnog vremena volonteri će biti upoznati sa nekim veoma značajnim kulturno-istorijskim ovog područja.

Najbliži grad:

Beograd

Posebne napomene:

Ovo je savršen radni kamp za studente arheologije/istorije ili bilo koga posebno zainteresovanog za arheologiju i istoriju.