Popunjeno!

PRIČE SA JEZERA, Deliblato


Tema:

zaštita životne sredine

Datum:

od 21.07.2018. do 03.08.2018.

Šifra kampa:

VSS16

Broj volontera:

12

Uzrast volontera:

18-30

Organizatori kampa:

Sportsko ribarsko udruženje „Deliblatsko jezero”, lokalna nevladina organizacija iz Deliblata, upravlja značajnim prirodnim staništem Kraljevac, sa posebnim ciljem da uključi tinejdžere i omladinu u aktivnosti očuvanja prirode. Godine 2009., stanište je proglašeno zaštićenom oblašću prvog stepena od neizmernog nacionalnog značaja. Sportsko ribarsko udruženje „Deliblatsko jezero” štiti biodiverzitet oblasti, održava stanište i organizuje servis za zaštitu parka. Ovo je šesti radni kamp.

Opis posla:

Radni kamp direktno doprinosi samoodrživosti turizma unutar prirodnog staništa Kraljevac. Volonteri će pomagati u održavanju delova za izlete, seći će i otklanjati korov. Takođe, uz pomoć stručnjaka, učestvovaće u pravljenju dva mala mosta i kanti za smeće. Radiće na uređenju unutrašnjeg prostora i ukrašavanju zidova u centru za posetioce. Na dan otvorenih vrata staništa, volonteri će javno predstaviti svoj doprinos.

Smeštaj i ishrana:

Centar za istraživanja i obrazovanje prirodnog staništa Kraljevac obezbediće smeštaj u centru za posetioce (dvokrevetne i šestokrevetne sobe sa zajedničkim toaletima, tuš kabinama i kuhinjom). Volonteri će samostalno pripremati obroke od sastojaka koje obezbeđuje organizator.

Opis lokacije:

Na obodima Deliblatske pešćare (jedine preostale pustinje u Evropi: http://www.serbia.com/visit-serbia/natural-beauties/unique-nature/deliblato-sands-the-european-sahara/), u srcu vojvođanske ravnice i slikovitom selu Deliblato, nalazi se oaza mira i lepote – Prirodno stanište Kraljevac. Jezero Kraljevac sa svojim kako plutajućim, tako i stabilnim ostrvcima, okruženo šumovitim prostorom, livadama i pašnjacima omogućava razvoj bogatog biljnog i životinjskog sveta. Više detalja: http://srpkraljevac.rs/en/2015/10/18/snr–kraljevac/.

Jezik:

Engleski

Slobodno vreme:

Volonteri će u staništu imati mogućnost da uživaju u sportskom pecanju i brojnim opuštajućim aktivnostima, kao što su veslanje, plivanje čistim i mirnim vodama jezera Kraljevac, pešačenju, posmatranju ptica, fotografisanju prirode, slikanju itd. Tokom ekološkog kampa, biće organizovane dve ekskurzije: do nedavno zaštićene oblasti i područja Karaš Nera u blizini rumunske granice, kao i do prirodnog rezervata „Deliblatska peščara” (najveće peščano i stepsko područje u Evropi). Tokom kampa, biće organizovano više radionica vezanih za ekološke teme, pitanja očuvanja prirode, kao i u vezi s osnovama drvodeljskog umeća.

Najbliži grad:

Kovin, Pančevo

Posebne napomene:

Volonteri treba da budu spremni na rad na otvorenom i u slučaju lošijih vremenskih uslova.