Popunjeno!

TAJNI ŽIVOT PTICA #2, Sremski Karlovci


Tema:

Sremski Кarlovci kao turistička destinacija često nudi samo svoju kulturno-istorijsku baštinu. Ono što turističkoj ponudi nedostaje jesu programi aktivnog odmora u obližnjim lokacijama koji su okruženi prirodom, koji se u isto vreme vode principima ekoturizma i očuvanja prirodnih dobara. Delovi „Кoviljsko-petrovaradinskog rita“ iako delimično uređeni, ne privlače dovoljno ni turiste ni lokalce jer nedovoljno pristupačni i nemaju prilagođenu infrastrukturu.

Datum:

od 07.08.2019. do 16.08.2019.

Šifra kampa:

VSS19

Broj volontera:

10

Uzrast volontera:

18-30

Organizatori kampa:

Pokret gorana Vojvodine je organizacija koja je u saradnji sa Mladim istraživačima Srbije već 10 godina zadužena za razmenu volontera i koja je organizovala preko 50 edukativnih i volonterskih kampova širom Vojvodine. To je nevladina organizacija čiji je cilj stvaranje održivih zajednica, radeći na razvoju zaštite životne sredine, eko-turizmu, volonterskim i ostalim programima za mlade. Cilj edukativnih kampova je poboljšanje uslova u Koviljsko-petrovaradinskom ritu. http://www.pgv.org.rs

Opis posla:

Prethodne četiri godine volonteri su u lokalitetima „Кoviljsko-petrovaradinski rita” uklanjali invazivno rastinje i uređivali obalu u pristupačniju lokaciju za posetioce. Sledeći korak je nastavak uklanjanja nepripadajućeg organskog materijala postavljanje drvenog mobilijara i ostalih pratećih elemenata na već raskrčenom delu lokaliteta. Ovo će omogućiti produžen boravak ljudi na lokalitetima namenjenim za sprovođenje ekoturističkih programa. Cilj je pretvaranje Кarlovačkog dunavca u ekoturistički privlačnu destinaciju.

Smeštaj i ishrana:

Volonteri će biti smešteni u Ekološkom centru „Radulovački“. Sobe su opremljene sa kupatilima (peškiri će biti obezbeđeni), radnim prostorom, krevetima. Volonteri će imati pristup internetu. Broj volontera u sobama će biti između 4 i 6. Postoji i mala čajna kuhinja za pripremu obroka.

Opis lokacije:

Sremski Karlovci se nalaze u Vojvodini, na obroncima Fruške Gore i na samoj obali Dunava. To je mali, živopisan grad sa uzbudljivom prošlošću, poznatiji kao centar srpske kulture i istorije. Ovde je osnovana prva srpska Gimnazija, kao i prva srpska Bogoslovija, zajedno sa Kapelom mira (mestom potpisivanja mirovnog sporazuma između Otomanskog carstva i Svete lige, poznatom i po prvoj upotrebi “okrulog stola” u istoriji). Brojna prirodna bogatstva obuhvataju Dunav, Frušku Goru, Koviljsko-petrovaradinski rit, baštu Patrijaršijskog dvora, kao i Stražilovo.

Jezik:

Engleski

Slobodno vreme:

Svoje slobodno vreme volonteri mogu iskoristiti za posetu Novom Sadu, drugom najvećem gradu u Srbiji, i Fruškoj Gori , naravno u dogovoru sa kamp liderima.

Najbliži grad:

Novi Sad