Stara Pazova

URBANA BAŠTA #3, Beograd- Zemun


Tema:

Datum:

od 18.08.2019. do 01.09.2019.

Šifra kampa:

VSS24

Broj volontera:

10

Broj slobodnih mesta:

2

Uzrast volontera:

10

Organizatori kampa:

„Evo ruka” je organizacija osnovana od strane roditelja dece sa smetnjama u razvoju, koji neguju društveni aktivizam i proaktivni pristup rešavanju problema u lokalnoj zajednici, a posebno u odnosu na ciljnu grupu. Organizacija je razvila samoodrživu poljoprivrednu proizvodnju u okolini Beograda, u cilju obezbeđivanja novca neophodnog za rad organizacije i inkluzivnog centra koji deluje od 2013. „Evo ruka” ima bogato iskustvo u organizovanju letnjih programa, volonterskih akcija i korporativnog volontiranja u saradnji sa društveno odgovornim kompanijama. Organizacija ima dobru vidljivost u medijima i na društvenim mrežama: http://evoruka.org/

Opis posla:

Svakog leta tokom jula i avgusta u Zemun Polju, predgrađu Beograda, organizujemo letnji dnevni boravak za decu sa smetnjama u razvoju školskog uzrasta. Кako su jul i avgust ujedno meseci u kojima ima najviše posla u proizvodnji povrća (paradajza i paprike), dešava nam se često da nam se poslovi sa korisnicima i poljoprivredom prepliću. Ovaj kamp će pomoći deci sa smetnjama u razvoju koja su korisnici boravka jer će im se tako proširiti socijalna mreža prijatelja, pomoći će zaposlenima u boravku jer će rad sa decom biti mnogo kvalitetniji i pristup individualniji i pomoći će celoj našoj organizaciji da „pregura“ ovaj period sa najvećim obimom posla. Boravak je inače ima međugeneracijski pristup i inkluzivnog je karaktera, tako da često dolaze i deca koja nemaju smetnje (braća i sestre i zainteresovana deca iz komšiluka) i ostali zainteresovani ljudi svih uzrasta, tako da je ovo lepa prilika za razmenu znanja i nova poznanstva ali i učenje jezika.
Volonteri će biti uključeni u nekoliko različitih aktivnosti:
–    Organizovanje radionica za decu tokom dana: 4 dana nedeljno (učesnici su pozvani da podele teme za koje su zainteresovani i da pripreme radionice: poželjne su sportske i muzičke veštine).
–    Rad u bašti: 2 dana nedeljno (branje paradajza i paprike, kao i učestvovanje u pravljenju tradicionalnog ajvara i paradajz soka tokom kampa).
–    Pomoć u pripremanju obroka za decu, kao i u čišćenju centra.
–    Organizacija javnih događaja (tema će biti određena kasnije).
Kreativno učenje: Imajući u vidu da je organizacija „Evo ruka” u bliskoj saradnji s organizacijom „Permakultura Srbije” i fondacijom „Međugeneracijski volonterski centar”, postoji mogućnost organizovanja tematskih radionica u polju (proizvodnja zdrave hrane, đubrenje i reciklaža, pravljenje domaćih kolača ili sokova). Detaljno ćemo se dogovoriti oko aktivnosti i tema tokom prvog sastanka sa volonterima.

Smeštaj i ishrana:

„Evo ruka” poseduje smeštajni kapacitet za 10 volontera. Smeštaj će biti organizovan unutar inkluzivnog centra. Volonteri će imati obezbeđene namirnice za samostalno pripremanje obroka.

Opis lokacije:

Radni kamp biće smešten u Zemun polju, na periferiji Beograda.

Jezik:

Engleski

Slobodno vreme:

U slobodno vreme, volonteri mogu posetiti Kalemegdan, jezero Ada Ciganlija i centar Beograda. Lokacije su lako dostupne upotrebom gradskog prevoza.

Najbliži grad:

Beograd

Posebne napomene:

Potrebno je da volonteri budu visoko motivisani za druženje sa decom i starima, ali i da žele da učestvuju u proizvodnji domaće hrane jer je to način na koji naše udruženje inače privređuje (socijalno preduzetništvo).


Prijavi se!