Popunjeno!

Vikend volonterski kamp na jezeru „Kraljevac“ 3, Jezero "Kraljevac", Deliblato


Tema:

ekologija/turizam/humanitarni rad

Datum:

od 16.09.2020. do 20.09.2020.

Šifra kampa:

VSSN-03

Broj volontera:

8

Uzrast volontera:

18 - 30

Organizatori kampa:

Udruženje sportskih ribolovaca „Deliblatsko jezero”, lokalna nevladina organizacija iz Deliblata, upravlja Specijalnim rezervatom prirode Kraljevac, sa posebnim ciljem da uključi mlade u aktivnosti očuvanja prirode. Godine 2009, stanište je proglašeno zaštićenim područjem prvog stepena od neizmernog nacionalnog značaja. Udruženje sportskih ribolovaca „Deliblatsko jezero” radi na zaštiti biodiverziteta, održava stanište i organizuje programe za zaštitu parka. Ovo je osmi radni kamp koji se održava ovde.

Opis posla:

Volonterski kamp se odnosi na unapređenje eko-turističke ponude Specijalnog rezervata prirode „Кraljevac” u pomoći prilikom organizovanja humanitarnog kupa u šaranskom ribolovu na jezeru „Kraljevac“. Volonteri će pomagati u organizaciji samog humanitarnog ribolovačkog turnira. Biće zaduženi za pomoć oko raspoređivanja takmičarskih ekipa, deljenje hrane i pića učesnicima takmičenja, uklanjanje smeća, vraćanje čamaca na vezove.
Ovaj kup se organizuje po drugi put a novac se prikuplja za decu obolelu od celebralne paralize.

Smeštaj i ishrana:

Smeštaj i hrana za volontere su obezbeđeni. Volonteri će biti smešteni u dvokrevetnim, trokrevetnim i petokrevetnim sobama u Istračivačko-edukativnom centru „Kraljevac“.

Opis lokacije:

Na rubu Deliblatske peščare, u živopisnom selu Deliblato, na samo 50 km od Beograda i 10 km od Кovina, prostire se oaza mira i tišine Specijalni rezervat prirode „Кraljevac”. Jezero Кraljevac sa plutajućim ostrvima, okolnim tršćacima, šumama, livadama i pašnjacima odlikuje se bogatstvom i raznovrsnošću biljnog i životinjskog sveta. Plutajuća ostrva veličine i do 1ha pomerana jakim vetrovima neprekidno menjaju okolni pejzaž i predstavljaju ostatke nizijskih tresava, jednih od globalno najređih i najugroženijih tipova staništa, kao i jedno od poslednjih utočišta retke biljne zajednice barske paprati i močvarne ive na našim prostorima. Plutajuća i stalna ostrva sa vodenim oknima i podzemnim izvorima koji ne mrznu ni tokom najvećih zima predstavljaju značajno stanište za ribe, kao i zimovalište i odmorište za ptice tokom prolećne i jesenje seobe. Rezervat je deo međunarodno značajnog područja za ptice (IBA) i predstavlja značajno gnezdilište brojnih retkih vrta ptica močvarica, među kojima se ističu mrka i žuta čaplja, gak, čapljica, eja močvarica, kao i globalno ugrožena patka njorka. Belobrada i crna čigra, kao i veliki i mali kormoran redovno se hrane ribom na ovom području. U čistoj vodi jezera Кraljevac često se mogu videti vidre, a lesni odseci koji okružuju jezero Кraljevac mesto su gnežđenja velikih kolonija pčelarica. Obližnji pašnjaci sa ostacima kontinentalne stepe jedno su od poslednjih utočišta retkih i ugroženih vrsta stepskih glodara tekunice i slepog kučeta u Srbiji. Rezervat pruža posetiocima izvanredne mogućnosti za bavljenje sportskim ribolovom, veslanjem, pešačenjem, posmatranjem ptica i fotografisanjem prirode, kao i predstavlja jedinstven naučni poligon i u učionicu na otvorenom.

Jezik:

srpski

Slobodno vreme:

Volonteri će imati mogućnost da uživaju u sportskom ribolovu i brojnim opuštajućim aktivnostima, kao što su veslanje, plivanje u čistoj i mirnoj vodi jezera Kraljevac, pešačenju, posmatranju ptica, fotografisanju prirode, slikanju itd. Učesnici kampa imaće priliku da se upoznaju sa svim aktivnostima vezanim za uređenje i zaštitu prirode u rezervatu, kao i da savladaju osnovne tehnike koje se koriste u prezentacijama i javnim nastupima.

Najbliži grad:

Kovin, Pančevo

Posebne napomene:

Volonteri treba da budu spremni za rad napolju, bez obzira na vremenske uslove.