VOLONTERI ZA NASLEĐE, Novi Sad


Tema:

doprinos razvoju održivog ruralnog turizma; zaštita životne sredine

Datum:

od 17.09.2018. do 29.09.2018.

Šifra kampa:

VSS37

Broj volontera:

12

Broj slobodnih mesta:

1

Uzrast volontera:

18 - 30

Organizatori kampa:

Kamp organizuje udruženje "Inženjeri zaštite životne sredine" (IZZS) u saradnji sa Centrom za ruralni razvoj i primenjeno obrazovanje. IZZS su osnovani 2005. godine u Novom Sadu, sa ciljem da svojim aktivnostima doprinesu zaštiti životne sredine i postizanju održivog razvoja. IZZS predstavljaju razvijenu mrežu stručnih ljudi, omladinskih radnika, trenera i volontera koji su tokom desetogodišnjeg rada realizovali preko 50 projekata i uspeli da ostvare saradnju sa mnogim organizacijama i institucijama u Srbiji i inostranstvu. Od 2015. volonterski kampovi su deo njihovih redovnih aktivnosti i ovo će biti šesti volonterski kamp koji organizuju. Volonterski kamp organizuje udruženje Inženjeri zaštite životne sredine sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture Novi Sad i Fondacijom “Novi Sad 2021” Ovo je prvi od mnogih kampova koji su planirani da se organizuju kao deo programa Novi Sad, Evropska prestonica kulture 2021, i pored partnera očekujemo uključenje društvene zajednice i značajnu medijsku pokrivenost. Inženjeri zaštite životne sredine poslednje tri godine uspešno organizuju međunarodne volonterske kampove uz pomoć i podršku Mladih Istraživača Srbije.

Opis posla:

Ovaj kamp se organizuje u Almaškom kraju, najstarijem naselju u Novom Sadu. Almaški kraj poseuduje izuzetan kulturni i turistički potencijal grada, jer je arhitektonska gradnja karakteristična za XVII vek dobro sačuvana.

Cilj kampa je da se uredi javni prostor u blizini nekadašnje fabrike “Svilara”, a budućeg istoimenog Kulturnog centra.

Pored međunarodnih, uključićemo i lokalne volontere u aktivnosti uređivanja javnog prostora. Uređivanje će podrazumevati čišćenje parka koji se nalazi preko puta “Svilare”, između zgrada i koji trenutno nije uređen. Radovi će se sastojati od uređivanja, košenja i čišćenja kako bi se stvorili uslovi za uspostavljanje urbane bašte. Nedostatak zelenih površina u ovom delu grada je izuzetno primetan, te na ovaj način želimo da privučemo pažnju stanovnika okolnih zgrada i ukažemo koliko lepih trenutaka ovakvi zeleni prostori mogu da im pruže.
Uz park se nalaze stare garaže koje je potrebno okrečiti i na kojima će biti oslikani murali. Kao podrška ideji uspostavljanja gradske bašte, volonteri će od paleta napraviti nekoliko vertikalnih bašta u kojima će biti zasađene biljke, koje će zatim postaviti na uređenom delu.

Takođe, van parka nalazi se još jedna zidna površina koju će lokalni umetnici oslikati, te je potrebno i nju pripremiti za iscrtavanje murala, kako bi okolina budućeg kulturnog centra predstavljala uređenu celinu.

Smeštaj i ishrana:

Volonteri će biti smešteni u hostelu koji se nalazi u blizini lokacije koja će se uređivati, na udaljenosti od oko 5 minuta pešačenja. Biće u sobama sa više kreveta i sa kupatilom. Svi obroci će biti organizovani u hostelu, učesnici će sami pripremati obroke.

Opis lokacije:

Almaški kraj je nastarije naselje u Novom Sadu. Nalazi se u naselju Podbara, koje se oslanja uz sam centar grada. Odlikuju ga nepravilne ulice i stara arhitektonska gradnja koja je vrlo dobro očuvana.

Jezik:

Engleski

Slobodno vreme:

Tokom slobodnog vremena volonteri će imati priliku da se upoznaju sa Novim Sadom, da posete Petrovaradinsku tvrđavu ili uživaju uz reku Dunav. Tokom slobodnog dana biće organizovana poseta Nacionalnom parku “Fruška Gora”. Volonterima će takođe biti predstavljene dve titule koje su dodeljene gradu, Evropska prestonica mladih za 2019 i Evropska prestonica kulture za 2021, kao i koje pozitivne promene one donose kako gradu tako i njegovim stanovnicima.

Najbliži grad:

Novi Sad

Posebne napomene:

Svaki volonter bi trebalo da ponese odgovarajuću odeću i obuću za rad na gradilištu, i da ima svoje zdravstveno osiguranje. Svaki volonter bi trebalo da se ponaša oprezno i odgovorno, a svi će imati edukaciju o merama opreza i zaštite pre početka rada na objektu. Organizator će obezbediti zaštitnu opremu u vidu rukavica za svakog volontera.


Prijavi se!