Popunjeno!

VOLONTERI ZA NASLEĐE, Petrovaradin


Tema:

doprinos razvoju održivog ruralnog turizma; zaštita životne sredine

Datum:

od 17.09.2018. do 29.09.2018.

Šifra kampa:

VSS37

Broj volontera:

12

Uzrast volontera:

18 - 30

Organizatori kampa:

Kamp organizuje udruženje "Inženjeri zaštite životne sredine" (IZZS) u saradnji sa Centrom za ruralni razvoj i primenjeno obrazovanje. IZZS su osnovani 2005. godine u Novom Sadu, sa ciljem da svojim aktivnostima doprinesu zaštiti životne sredine i postizanju održivog razvoja. IZZS predstavljaju razvijenu mrežu stručnih ljudi, omladinskih radnika, trenera i volontera koji su tokom desetogodišnjeg rada realizovali preko 50 projekata i uspeli da ostvare saradnju sa mnogim organizacijama i institucijama u Srbiji i inostranstvu. Od 2015. volonterski kampovi su deo njihovih redovnih aktivnosti i ovo će biti šesti volonterski kamp koji organizuju. Volonterski kamp organizuje udruženje Inženjeri zaštite životne sredine sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture Novi Sad i Fondacijom “Novi Sad 2021” Ovo je prvi od mnogih kampova koji su planirani da se organizuju kao deo programa Novi Sad, Evropska prestonica kulture 2021, i pored partnera očekujemo uključenje društvene zajednice i značajnu medijsku pokrivenost. Inženjeri zaštite životne sredine poslednje tri godine uspešno organizuju međunarodne volonterske kampove uz pomoć i podršku Mladih Istraživača Srbije.

Opis posla:

Ovaj kamp se organizuje u Petrovaradinu (Novi Sad), sa idejom da sačuva lokalitet sa kulturnim dobrom iz 18. veka. Cilj kampa je da se renovira i rehabilituje kuća iz 18. veka koja se nalazi u podnožju Petrovaradinske tvrđave. Kuća je biser tipičnog tipa gradnje za novosadsko područje.

Pored međunarodnih volontera, lokalni volonteri će takođe učestvovati, kao i neki od iskusnih zanatlija od kojih će učesnici moći da uče. Volonteri će dobiti šansu da uče o različitim načinima izgradnje i materijalima koji su korišćeni u Vojvodini u 18. veku, zahvaljujući kojim kuće još uvek funkcionišu i 200 godina kasnije.

Na samoj kući će se raditi različiti zidarski i gipsarski poslovi, kao i postavljanje podnih podloga, sve u koordinaciji i uz pomoć konzervatora iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novi Sad. Ovo je savršen kamp za one koji žele da steknu nove praktične veštine u radu na renovaciji i tradicionalnoj konstrukciji.

Volonteri će pomagati sa rekonstrukcijom, rehabilitacijom i čišćenjem lokacije, pripremati materijale za konstrukciju i pomagati u njenom postavljanju. Rehabilitacija lokacije će se najverovatnije nastaviti nakon što se kamp završi, ali većina radova će se obaviti tokom kampa tako da volonteri mogu da steknu novo praktično znanje i veštine. Glavna ideja je da ovo bude prvi od mnoge istorijske baštine koja će se kroz volonterske kampove renovirati u periodu od 2018. do 2022. godine.

Smeštaj i ishrana:

Volonteri će biti smešteni u hostelu do kog će moći da dođu peške ili autobusom od lokacije na kojoj će raditi. Biće u sobama sa više kreveta i sa kupatilom. Doručak će biti organizovan u hostelu gde će volonteri odsedati, dok će ručak biti organizovan na gradilištu sa ostalim učesnicima. Večera će biti organizovana ili u hostelu ili negde u blizini, i volonteri će imati mogućnost da pripreme sami hranu uz pomoć domaćina.

Opis lokacije:

Petrovaradin se nalazi u osnovi Novosadske tvrđave na desnoj obali reke Dunav. Povezan je javnim prevozom sa drugim delovima Novog Sada, gradskom plažom i bazenima. U blizini se nalaze mnogi muzeji i galerije, barovi i klubovi koji nude zanimljiv noćni život u centru grada.

Jezik:

Engleski

Slobodno vreme:

Tokom slobodnog vremena volonteri će imati priliku da se upoznaju sa Petrovaradinskom tvrđavom i Novim Sadom, a jedna od ekskurzija će biti u nacionalni park, Fruška Gora. Takođe će biti organizovana i neka predavanja o zaštiti kulturnog nasleđa i njenom značaju.

Najbliži grad:

Novi Sad

Posebne napomene:

Trebalo bi da se prijave volonteri koji su zainteresovani u učenje o tradicionalnim načinima građenja i starim zanatima za renovaciju kulturnog nasleđa. Svaki volonter bi trebalo da ponese odgovarajuću odeću i obuću za rad na gradilištu, i da ima svoje zdravstveno osiguranje. Svaki volonter bi trebalo da se ponaša oprezno i odgovorno, a svi će imati edukaciju o merama opreza i zaštite pre početka rada na objektu. Organizator će obezbediti zaštitnu opremu u vidu kaciga i rukavica za svakog volontera.