ZA LEPŠI RUSKI KRSTUR, Ruski Krstur


Tema:

Cilj volonterskog kampa je da pomogne da učenici osnovne škole u Ruskom Krsturu imaju umetnički osmišnjen i uređen prostor školskog dvorišta kako bi im boravak u školi bio prijatniji.

Datum:

od 20.07.2020. do 01.08.2020.

Šifra kampa:

VSS07

Broj volontera:

10

Broj slobodnih mesta:

2

Uzrast volontera:

18-30

Organizatori kampa:

Turistička organizacija „Ruski Krstur” osnovana je 2013. godine, kako bi promovisala turistički potencijal sela. Sedam organizacija priključilo se aktivnostima, u cilju predstavljanja, osposobljavanja i kreiranja turističke ponude sela Ruski Krstur. Ovo je treći put da Mladi istraživači Srbije – Volonterski servis Srbije učestvuju u organizaciji kampa.

Opis posla:

Volonteri i meštani će raditi na popravci i estetskom uređenu dvorišta osnovne škole u Ruskom Krsturu. Posao uključuje uređenje mobilijara u školskom dvorištu, obnavljanje klupa i uređenje bašte kao i oslikavanje murala na zidovima škole. U rad volontera će se uključiti i bivši učenici ove osnovne škole koji se danas na profesionalan način bave umetnošću.

Smeštaj i ishrana:

Volonteri će imati smeštaj u sportskoj hali koja se nalazi u centru Ruskog Krstura. Spavanje je na dušecima, tako da je potrebna vreća za spavanje. Postoje dva dostupna kupatila. Volonteri će samostalno pripremati obroke od hrane koju obezbeđuje organizator.

Opis lokacije:

Ruski Krstur nalazi se u opštini Kula. Selo pretežno nastanjuju Rusini koji, u ovom regionu, imaju viševekovnu tradiciju. Selo Ruski Krstur upravo je kulturni centar Rusina sa područja Srbije.

Jezik:

Engleski

Slobodno vreme:

Slobodno vreme volontera biće organizovano kroz posete, izlete, edukativne radionice i pripremanje rusinskih i srpskih gastronomskih specijaliteta. Volonteri će upoznati aktiviste iz udruženja „Pact Rutenorum”. Biće organizovano i turističko razgledanje Ruskog Krstura (muzej, Vodica, bazen/kanal, obilazak sela kočijama...), radionica sa ženskom organizacijom „Bajka“ (spremanje domaće testenine, tradicionalna rusinska jela), kao i biciklistički izlet. Sve ekskurzije i kreativno-obrazovne radionice biće organizovane u dogovoru sa volonterima.

Najbliži grad:

Kula, Novi Sad


Prijavi se!