Popunjeno!

Zapis brdo, Titelski breg, Titel


Tema:

Ekologija/Zaštita životne sredine

Datum:

od 16.10.2020. do 18.10.2020.

Šifra kampa:

VSSN11

Broj volontera:

12

Uzrast volontera:

18 - 30

Organizatori kampa:

Ustanova za zaštitu prirode Titelski breg

Opis posla:

Volonteri će tokom kampa pomoći uklanjanju smeća iz Velikog surduka kod Mošorina i krčenju invazivnih vrsta i pripremi terena za postavljanje “stepeništa kroz epohe” uz odsek brega gde se vide smene ledenih i međuledenih doba. Volonteri će pomoći i u izradi i postavljanju tabli o zabrani bacanja smeća, kao i kanti za otpatke.

Smeštaj i ishrana:

Volonteri će biti smešteni u prostorijama ustanove i sami će pripremati hranu.

Opis lokacije:

Titelski breg je lesna zaravan koja čuva zapis klimatskih promena i smena ledenih i međuledenih doba u zadnjih oko 600 000 godina. Jedinstvenim ga čine specifični geomorfološki oblici- lesna piramida, surduci, poličice... Obodni pojas Titelskog brega čuva stepsku floru i broji oko 630 vrsta biljaka zbog čega smo uvršteni u IPA područje centralne i istočne Evrope. Zbog oko 140 vrsta ptica na listi smo područja od međunarodnog značaja za faunu ptica- IBA. Na obodu platoa, konstatovani su značajni arheološki lokaliteti sa ostacima iz raznih perioda prošlosti. Sve su ovo razlozi zašto je Titelski breg proglašen za SRP, a UZP „Titelski breg“ radi na zaštiti, promociji, prezentaciji i podizanju ekološke svesti i edukaciji lokalnog stanovništva i naših posetilaca.

Jezik:

Srpski

Slobodno vreme:

Volonteri će imati predavanje o Titelskom bregu njegovom značaju za paleoklimatska istraživanja. U slobodno vreme biće organizovana i poseta vidikovcu Kalvarija i šetnja kroz specijalni rezervat prirode.

Najbliži grad:

Novi Sad