Kroz volontiranje upoznaj sebe i svoju zemlju

Naše drage liderke sa kampa u Brusu, Maja Pešić i Marina Prole, podelile su sa nama utiske sa kamapa Sredimo Brus, koji se održavao od 12. do 21. avgusta. Evo kako je njima bilo na kampu, i kao što maja kaže:

„Zamislite vratite se sa nekog puta, a u svom rancu nosite pisma, razlednice i poruke ljudi sa kojima ste deset dana delili sve. Pisma u kojima vam pišu koliko im je bilo lepo na kampu i koliko su jedni od drugih naučili kroz rad, igru, kreativnost, maštu, druženje. Zamislite da za jedno deset godina, otvorite tu istu kovertu i pročitate onu smešnu poruku, napisanu nečitkim hijeroglifskim slovima, mladića iz Pariza koji vam se zahvaljuje na druženju i iskustvu ali vam usput i neke stvari zameri ili poruku devojke iz Poljske koja vam se zahvaljuje na novim veštinama koje je stekla za tih deset dana ili možda devojke iz drugog grada naše male zemlje koja vam je za deset dana nadenula nadimak Miss Tyranny.

01

A da ne zaboravimo osećaj da sada kada prođete kroz mesto u kome ste volontirali, možete da svratite kod divne gospođe Vere na kafu koja je ranom zorom vašim volonterima i vama donosila tek ubrane kupine. Želim da ovde spomenem i druge meštane koji su se potrudili da naš boravak tamo liči na sve, samo ne na kamp. Zamislite da vas lokalci tako lepo dočekaju da vam obezbede, u ambulatni u kojoj ste bili u mestu Vlajkovci, krevete, frižider, šporet i svima vama čistu i ispeglanu posteljinu, tako da ta mala ambulanta kroz koji dan postaje vaš dom.

Polako postajete jedna velika porodica koja doživljava razne priče. Sa njima delite i dobro i loše. Radite posao zbog kog ste došli i sve je u društvu i grupi lakše, zar ne? Zamislite da vas organizatori kampa tako lepo dočekaju da sve dane dok ste tamo ručate u restoranima probajući naše divne domaće specijalitete, upoznajući strane volontere sa kajmakom ili pak sarmom. Zamislite da imate priliku da probate korejsku kuhinju i zaista doživite njenu ljutinu, verujte mi baš je ljuto! Da odlazite na izlete po Kopaoniku, Kozniku i da zađete duboko u šumu kako biste videli gejzir i uživali u njegovoj melodiji.

Najviše od svega što ćete zapamtiti su oni trenuci kada sa svojom novom porodicom spremate klopu, igrate igrice, možda gledate tarot ili čitate astrologiju, ili možda igrate Kvidič po vašim izmišljenim pravilima ili idete na koncert klasične muzike ili možda sedite i satima igrate čuvenu igru Mafija.

Sve ovo sam ja doživela kao kamp lider sa svojom mafijom iz volonterskog kampa Brus gde ni čišćenje ni krečenje nije moglo da zaseni sve ove neponovljive trenutke. Hvala svim mojim volonterima na neverovatnom iskustvu i divnom druženju.

I znate šta, nemojte da zamišljte već se prijavite da volontirate u svojoj zemlji, upoznate ljude i stvarate svoja neponovljiva iskustva jer jednog dana će to biti nešto najdragocenija što imate, sećanja i prijateljstva koje ste stekli za to vreme. Prijavi se i Volontiraj i ti. „

collage-2015-09-07