Organizuj i ti volontersku akciju


Ovog leta možeš kroz program „Mladi su zakon“ da se sa svojim drugarima organizuješ i da uradiš nešto korisno u svom mestu (vidi – omladinski volonterski projekat) ili da učestvuješ i otputuješ (vidi – međunarodni volonterski kampovi) pa da sa drugarima iz inostranstva upoznaš neki drugi kraj Srbije, gde ćeš volontirati i učiniti nešto lepo za tu zajednicu.

Pored 34 međunarodnih volonterskih kampova širom Srbije, u okviru ovogodišnjeg programa MLADI SU ZAKON, Ministarstvo omladine i sporta u saradnji sa udruženjima omogućava mladima od 15 do 30 godina da urade nešto korisno za sopstvenu zajednicu i omoguće kvаlitetniji život vršnjаcimа, mlаdimа аli i drugim sugrаđаnimа! Finansiraće se preko 180 lokalnih omladinskih volonterskih projekata u Srbiji.

Od 01. jula. 2017. godine Resurs centri Ministarstva omladine i sporta vam predstavljaju poziv za učešće na javnom konkursu za finansiranje omladinskih (ad hoc i kratkoročnih) volonterskih projekata čije predloge će moći da prijave registrovana udruženja mladih i neformalne grupe mladih a u cilju podsticanja aktivizma i volontiranja mladih u sledećim okruzima:

 1. Zapadnobački, Južnobački i Sremski okrug – Somborski edukativni centar 
 2. Srednjebanatski, Severnobački i Severnobanatski okrug – Omladinski klub Novog Bečeja
 3. Južnobanatski i Beogradski okrug – Centar za građansko delovanje
 4. Braničevski i Podunavski okrug – Omladina JAZAS-a Požarevac
 5. Borski i Zaječarski okrug – Odred Izviđača Đorđe Simeonović Zaječar
 6. Šumadijski i Pomoravski okrug – Udruženje građana za socijalni razvoj „Sunce“
 7. Mačvanski i Kolubarski okrug – Udruženje građana Svetionik
 8. Zlatiborski i Moravički okrug – Udruženje za društveni razvoj mladih „Interaktiv“ 
 9. Rasinski i Toplički okrug – PROAKTIV – konkursna dokumentacija
 10. Jablanički i Pčinjski okrug – Udruženje „Narodni parlament“
 11. Pirotski i Nišavski okrug – Centar za razvoj građanskog društva PROTECTA
 12. Raški okrug i teritorija Kosova i Metohije – Centar za razvojnu politiku i saradnju

 

____________________________________________________________________________________________________________________

Ako planirate da organizujete omladinski volonterski projekat u svom mestu, evo šta sve možete da radite:

učestvujte u uređenju javnih prostora u kojima mladi provode slobodno vreme ili drugih prostora od javnog interesa i/ili organizujte aktivnosti za lokalnu zajednicu, a naročito za mlade u tim prostorima (na primer možete organizovati akciju čišćenja i renoviranja prostora, ali i organizovati različite kulturne događaje: izložbe, predstave i slično)
učestvujte u akcijama zaštite životne sredine; Ove aktivnosti mogu biti kampanje za skretanje pažnje na uočeni problem, promotivne akcije čišćenja i uređenja javnih površina (parkova, zaštićenih prirodnih dobara u saradnji sa njihovim upravljačima i dr), edukacije o zaštiti životne sredine (na primer o reciklaži, racionalnom trošenju energije, zagađenju, održivom transportu, klimatskim promenama i dr), ili druge aktivnosti za koje smatrate da postoje kao potreba u vašoj zajednici.
• promovišete očuvanje kulturne baštine; na primer, možete organizovati akciju uređenja kulturnih spomenika, kampanje za promociju njihovog značaja (postavljanje info tabli, kreiranje i štampa info lifleta, izrada mapa turističke ponude lokalne zajednice, edukativne radionice i drugo)
promovišite međugeneracijsku saradnju; vaše aktivnosti ne moraju da budu samo „mladi za mlade“ – na primer, aktivnosti koje vi kao omladinsko udruženje ili neformalna grupa mladih organizujete mogu da uključe i mlađe, odnosno starije od vas (manje ili više od 15-30 godina). Na primer, možete raditi razne radionice sa pretškolcima, ali i angažovati roditelje da prenose svoja znanja vašim vršnjacima, kao i da vi naučite bake i deke kako da koriste kompjuter.
promovišite razumevanje, toleranciju i jednake šanse za sve mlade; u vašim aktivnostima treba se voditi ovim principima i neka vaše aktivnosti budu otvorene za sve; potrudite se da uključite jednak broj muških i ženskih učesnika; nemojte diskriminisati mlade sa teškoćama (u razvoju, sa fizičkim smetnjama, iz malih i teže dostupnih sredina, i sl), iz različitih manjinskih i etničkih grupa i različite seksualne orijentacije.
promovišete zdrave i bezbedne stilove života; na primer: aktivnosti u prirodi, kampanje protiv zloupotrebe alkohola, duvana i psihoaktivnih supstanci, kampanje o reproduktivnom zdravlju, o bezbednosti na internetu, u saobraćaju, o prevenciji vršnjačkog nasilja i slično, edukativne radionice na te ili druge teme koje smatrate od značaja za mlade iz vašeg mesta.
Organizujete ICT edukaciju (ICT – informacione i komunikacione tehnologije), usmerene ka vašim vršnjacima ali i prema starijim građanima vaše zajednice: na primer korišćenje interneta, različitih programa, društvenih mreža i servisa.
promovišete solidarnost i humanost naročito prema migrantima, socijalno ugroženim grupama, osobama sa invaliditetom, starim licima i drugim grupama. Na primer, ukoliko u vašem mestu ima ljudi iz drugih zemalja pogođenih skorašnjom izbegličkom krizom, razmislite koje su njihove potrebe i kako vi na njih možete da odgovorite, ili ih, jednostavno, uključite u svoje planirane aktivnosti.
• ili imate nove, kreativne i inovativne ideje za poboljšanje života u vašoj zajednici.

Više o konkursu za okrug u kom živite pogledajte na linkovima gore navedenih Resurs centara.

 

Ministarstvo omladine i sportagrb republike srbijemladi-su-zakon