Popunjeno!

Astro Fest 2022, Tršić


Tema:

EDU/SOC

Datum:

od 29.09.2022. do 02.10.2022.

Šifra kampa:

VSS25

Broj volontera:

15

Uzrast volontera:

18-30

Organizatori kampa:

Kancelarija za mlade Loznica

Opis posla:

Tokom trajanja kampa, volonteri će obavljati sledeće poslove:

  • Postavljanje view point-ova za posmatranje zvezda (na uzvišenjima u gradu ili u Tršiću);
  • Pomaganje starijim stanovnicima lokalne zajednice (prikupljanje lišća, baštovanstvo, zimnica);
  • Edukacija mladih kroz praktične radionice I posmatranje planetarnog sitema kroz profesionalni teleskop.

Omladinski centar otvoren je 16. jula 2012. godine, na dan obeležavanja 146. godišnjice Loznice. Suteren Gimnazije koji je godinama služio kao podrumski prostor pretvoren je u višenamenski i jedan od najmodernijih centara za mlade u Srbiji. Sredstva su obezbedili italijanska regija Emilija- Romanja i grad Loznica. Na površini od preko 300 metara kvadratnih nalazi se Kancelarija za mlade, Volonterski centar, Internet klub i Scena za mlade. Ceo prostor je potpuno prilagođen osobama sa invaliditetom.

Jedna od najvažnijih usluga koje nudi Omladinski centar je besplatno obrazovanje- Kursevi stranih jezika (Engleski, nemački, italijanski,francuski i španski jezik), pripreme za polaganje prijemnih ispita, kursevi rada na računaru, škola fotografije i dekupaža, škola novinarstva i škola glume pružaju našim mladim sugrađanima priliku da obogate ili usavrše svoja znanja i veštine.Takođe, tu su i specijalizovana savetovališta, poput pravnog, psihološkog i karijernog. Ovakav vid usluga daje priliku mladima da lakše reše probleme koji se mogu javiti u svakodnevnom životu.

Smeštaj i ishrana:

Volonteri će biti smešteni u konaku “Čuvarkuća”, moderni turistički kompleks sa uređenim sobama, sa kupatilima, TV uređajima I WiFi internetom. Sobe su dvokrevetnog I trokrevetnog tipa . Smeštena u samom centru Tršića, na pragu Vukove kuće, Konak Čuvarkuća već sedam godina dočekuje svoje goste. Ušuškana u Tršićkim brdima i sa svojom etno pričom, Čuvarkuća je prepoznata kao jedna lepa priča u koju se gosti stalno vraćaju. Opremljena u modernom stilu zadovoljava sve potrebe i zahteve turista. Struktura soba: dvokrevetne, trokrevetne i četvorokrevetne. Ukupan kapacitet je 14 osoba. Drugi deo konaka, koji obogaćuje celu ovu priču, jeste i kafe Čuvarkuća, koja čini jednu celinu sa konakom. Ishrana će biti organizovana u okviru konaka sa punim pansionom. U slučaju odlaska na teren, volonterima se pakuje lunch paket. U večernjim časovima za večeru postoji mogućnost tradicionalne kuhinje spremanja jela od strane volontera prema receptima lokalnih zajednica iz kojih dolaze.

Opis lokacije:

Tršić je udaljen 7 km od Loznice na putu za Valjevo. Tršić je u literaturi poznat kao rodno mesto reformatora srpskog jezika, Vuka Stefanovića Karadžića. Verovatno najpoznatije selo u Srbiji, Tršić, nije samo rodno mesto jedne od najznačajnijih ličnosti srpske istorije, već je i apsolutno najposećenije ruralno naselje u Srbiji. Ovo je i jedan od najlepših prirodnih predela Srbije, a očuvanje ove zelene sredine u mnogome ima veze baš sa Tršićem.

Jezik:

Srpski

Slobodno vreme:

Edukacija o astronomiji i istraživanje Tršića i okoline, druženje sa lokalnim stanovništvom, upoznavanje novih ljudi, kao i timski rad.

Najbliži grad:

Loznica