Bašta može BAŠ svašta 3 (iliti Zasadi život!), Valjevska Kamenica


Tema:

AGRO, ENVI, SOCI

Datum:

od 01.09.2021. do 10.09.2021.

Šifra kampa:

VSS30

Broj volontera:

10

Broj slobodnih mesta:

7

Uzrast volontera:

18-30

Organizatori kampa:

Udruženje "Bašta može svašta"

Opis posla:

Udruženje Bašta može svašta je osnovano sa ciljem da olakša živote deci koja se leče od malignih bolesti kao i njihovih roditelja. U današnje vreme sve više se susrećemo sa pojavom raka kod dece. Proces lečenja zahteva zdravu ishranu bez pesticida i hemije. Udruženje na pola hektara zemlje gaji organsko voće i povrće koje potpuno besplatno isporučujemo deci koja borave u roditeljskim kućama Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka.

Volonterski kamp „Bašta može baš svašta“ će okupiti mlade ljude koji žele da pomognu ovom cilju.

Tokom trajanja kampa, volonteri će obavljati sledeće poslove:

  • pomaganje oko posla u bašti (čišćenje korova i rastinja, uređivanje travnjaka, zasađivanje sadnica različitih kultura voća i povrća), gde će imati priliku da nauče o agrotehničkim merama, o organskoj proizvodnji i značaju iste u ishrani dece sa malignitetom;
  • pravljenje i postavljanje smeštaja za divlje životinje, kao i hranilice za srne;
  • poribljavanje i čišćenje jezera gde će naučiti nešto više o ribljim vrstama koje se puštaju u jezero.
Smeštaj i ishrana:

Na samom imanju postoji kuća u kojoj se nalazi kupatilo sa tuš kabinom i mokrim čvorom koje svi mogu da koriste. Volonteri će biti smešteni u prirodi u šatorima sa dušecima na naduvavanje. Hranu će pripremati volonteri zajedno sa kuvaricom.

Opis lokacije:

Valjevska kamenica, opština Gornja bukovica, grad Valjevo

Jezik:

Srpski

Slobodno vreme:

U slobodno vreme, volonteri će imati priliku da uče o značaju organske hrane, pravilnom odlaganju organskog otpada, ali i da pohađaju školu kuvanja. Na imanju postoji jezerce sa čamcem, teretana kao i brojne društvene igre. Volonteri će moći i da se prošetaju i kupaju u obližnjem Kameničkom jezeru.

Najbliži grad:

Valjevo

Posebne napomene:

Volonteri treba da ponesu vreće za spavanje. Najveći deo posla je rad na otvorenom, tako da je potrebno da se volonteri pripreme za rad na suncu i ponesu zaštitnu kremu za sunčanje, šešir kao i kremu protiv komaraca (jer ih u letnjem periodu može biti dosta pored jezera). Takođe treba poneti i kabanicu i jaču obuću kako bi se zaštitili od kiše.


Prijavi se!