Popunjeno!

EkoLO fest 2021, Tršić


Tema:

ECO/RENO

Datum:

od 23.09.2021. do 26.09.2021.

Šifra kampa:

VSS31

Broj volontera:

8

Uzrast volontera:

18-30

Organizatori kampa:

Kancelarija za mlade, Loznica

Opis posla:

Kancelarija za mlade u Loznici formirana je jula 2007. godine i od tada okuplja aktivne mlade ljude. U toku godine obuhvatimo 5 projekata na temu ekologije, rodne ravnopravnosti, uključivanja mladih sa invaliditetom, prevencije nasilja, sporta i opremanja sportskih terena i javnih prostora. Kroz edukacije i kurseve obuhvatimo oko 5000 mladih svake godine koji sve edukacije pohađaju potpuno besplatno. Prethodnih godina imali smo veliko učešće naših mladih na edukacijama, treninzima i seminarima širom Srbije. Cilj aktivnosti učešća mladih na edukacijama van Loznice je povećanje mobilnosti mladih kroz učešće u programima neformalnog obrazovanja.

Kroz kamp je planirano uklanjanje 4 divlje deponije van Tršića, jer nam je cilj da pored čišćenja Tršića, mlade angažujemo i u rešavanju problema Loznice, planine Gučevo, reke Drine, kao i drugih izletišta. Takođe, volonteri će biti zaduženi za farbanje sportskog mobilijara u centru grada.

Pored čišćenja tokom svih dana kampa planirano je i održavanje foto radionice u saradnji sa Fotografskim savezom Srbije, gde će predavači držati foto radionice iz oblasti umetničke, pejzažne i dokumentarne fotografije.

 

Smeštaj i ishrana:

Volonteri će biti smešteni u konaku “Čuvarkuća”, modernom turističkom kompleksu sa uređenim sobama, kupatilima, TV uređajima i WiFi internetom. Sobe su dvokrevetnog i trokrevetnog tipa. Smeštena u samom centru Tršića, na pragu Vukove kuće, konak "Čuvarkuća" već sedam godina dočekuje svoje goste. Ušuškana u Tršićkim brdima i sa svojom etno pričom, "Čuvarkuća" je prepoznata kao jedna lepa priča u koju se gosti stalno vraćaju. Opremljena u modernom stilu, zadovoljava sve potrebe i zahteve turista. Drugi deo konaka, koji obogaćuje celu ovu priču, jeste i kafe "Čuvarkuća", koji čini jednu celinu sa konakom. Ishrana će biti organizovana u okviru konaka sa punim pansionom. U slučaju odlaska na teren, volonterima se pakuje lunch paket. Za večeru postoji mogućnost tradicionalne kuhinje spremanja jela od strane volontera prema receptima lokalnih zajednica iz kojih dolaze.

Opis lokacije:

Tršić je udaljen 7 km od Loznice na putu za Valjevo. Tršić je u literaturi poznat kao rodno mesto reformatora srpskog jezika, Vuka Stefanovića Karadžića. Ovo selo nije samo rodno mesto jedne od najznačajnijih ličnosti srpske istorije, već je i apsolutno najposećenije ruralno naselje u Srbiji. Nalazi se u jednom od najlepših prirodnih predela Srbije, a očuvanje ove zelene sredine umnogome ima veze baš sa Tršićem. Objekti koji se nalaze u znamenitom mestu Tršić sagrađeni su u okolnim selima i preneti u kompleks, tako da su sačuvali svoje prostorne i konstruktivne oblike. Ovih objekata je ukupno 35 i svi se nalaze pod zaštitom: kuće, vajati, kačare, mlekare, čardaci, ambari, vodenice, crkva, magaze, odnosno, svi oni objekti koji su nekad činili staro srpsko domaćinstvo. U tim objektima se danas nalaze Muzej jezika i pisma, Kuća pisaca, Muzejska postavka Vukovih sabora, Vuk i nauka, Radionica starih zanata, crkva brvnara Svetog Arhangela Mihaila, Vukova spomen kuća sa okućnicom, apartmani za smeštaj gostiju, suvenirnica.

Jezik:

srpski

Slobodno vreme:

Biće organizovane foto-radionice iz oblasti umetničke, dokumentarne i pejzažne fotografije. Predavači će biti iz Fotografskog saveza Srbije i volonteri će dobiti edukativni materijal koji će moći da koriste za dalji rad i usavršavanje. Predavač ispred FSS će biti Zoltan Bisak, majstor fotografije - AFIAP zvanje. Prethodna priprema volontera nije potrebna.

Najbliži grad:

Loznica