Popunjeno!

Ekološka likovna kolonija, Zabrežje, Obrenovac


Tema:

ENVI/ART

Datum:

od 19.08.2022. do 21.08.2022.

Šifra kampa:

VSS13

Broj volontera:

20

Uzrast volontera:

18-30

Organizatori kampa:

Centar za građansko delovanje u saradnji sa Odredom izviđača Zvezdan Nedeljković

Opis posla:

Centar za građansko delovanje je organizacija koja već 18 godina radi na stvaranju prilika, pružanju podrške i podsticaja, pre svega mladim ljudima da maksimiziraju svoje potencijale i na vreme preuzmu sopstvenu odgovornost. Već godinama razvijamo program podrške inicijativama mladih, kroz koji se realizuje volonterske akcije, tako da imamo iskustva sa podrškom i realizacijom volonterskih akcija, što ovaj kamp i jeste.

Realizatori kampa će biti članovi izviđačkog odreda iz Obrenovca. Kamp ćemo realizovati u saradnji sa JP Sportsko kulturni centar u Obrenovcu koje je  I organizator likovne kolonije tokom leta u obrenovačkom Arboretumu. 

Planiramo održavanje dvodnevne umetničke i likovne radionice za mlade učesnike kampa, kao edukaciju učesnika o značaju ekologije i zaštite životne sredine. Sprovođenje umetničkih i kulturnih aktivnosti učesnika  u vidu crtanja i slikanja, izdrade murala, izrade drvenog mobilijara kao i plesa, pevanja, glume i drugih oblika nastupa u okviru večernjih programa. Tokom trajanja aktivnosti biće organizovane kreativne radionice, kako bi se učesnici usmerili da kvalitetno pripreme izložbu slika i crteža.

Smeštaj i ishrana:

Volonteri će spavati u šatorima koje Izviđački odred poseduje. Kamp će biti postavljen u Zabreškim livadama, na ivici Zabranske šume. Hrana će biti organizovana u samom kampu, uz podršku lokalnih pekara i spremanjem - kuvanjem u samom kampu.

Opis lokacije:

Šuma Obrenovački zabran nalazi se neposredno uz opštinu Obrenovac i jednim svojim delom izlazi na reku Savu. “Obrenovački Zabran” ima status spomenika prirode, u njemu tokom godine, a naročito tokom vegetacionog perioda boravi veliki broj ljudi. U delu u kome se nalazi lugarnica postoji i manji broj privatnih kuća (vikendica), a manji broj ljudi ovde živi tokom čitave godine. U blizini su i restorani “Savska terasa” i “Zabranska bajka”, kao i improvizovani kamp. Mnogi građani Obrenovca ovu šumu koriste za svoje rekreativne aktivnosti. Zabran je omiljeno izletište Obrenovčana, idealno za ljubitelje prirode, izolovano od buke i asfalta. Prostire od objekta ''Bazeni'' do ušća Kolubare u Savu. Šetalište sa odmorištima pored puta, sa izletničkim drvenim klupama i natkrivenim stolovima, dovodi do plaže na Savi sa uređenim prilazima vodi, tuševima i pontonima. Igra sunčevih zraka kroz krošnje visokog drveća, svež vazduh, miris prirode i reke leti okupi veliki broj kupača. Igralište za decu, ugostiteljski objekti sa pratećim sadržajima potpuno se uklapaju u sliku i obećavaju ugodno provedeno vreme van gradske vreve.

Jezik:

srpski

Najbliži grad:

Obrenovac