Popunjeno!

Kamp slobodnih reka i planina, Topli Do, Stara Planina


Tema:

MANU, RENO, FEST

Datum:

od 16.08.2021. do 23.08.2021.

Šifra kampa:

VSS12

Broj volontera:

6

Uzrast volontera:

18 - 30

Organizatori kampa:

Udruženje građana Ja volim Topli Do

Opis posla:

Posao podrazumeva radove na uređenju i obnovi sela tokom prvih dana boravka u kampu, zatim radove na pripremi Festivala slobodnih reka i planina, i potom aktivnosti na samom Festivalu. Detaljniji opis poslova:

  • Uređenje i rekonstrukcija sela (farbanje stolarije, čišćenje Toplodolske reke, renoviranje objekta budućeg muzeja staroplaninskog čoveka);   
  • Pripremni radovi za Festival slobodnih reka i planina (pravljenje i postavljanje festivalske scenografije, priprema izložbenog prostora u muzeju i postavljanje izložbe);
  • Rad na Festivalu slobodnih reka i planina (pružanje informacija oko smeštaja posetilaca i programa festivala na info pultu, prodaja suvenira, prikupljanje glasova publike prilikom izbora za najbolju fotografiju i video Stare planine i ostala asistencija u produkcijskoj izvedbi Festivala).

Od volontera očekujemo da dele entuzijazam za očuvanje životne sredine i istraživanje lepota i bogatstava prirode, da su spremni na intenzivan fizički rad i duge šetnje po planini.

Smeštaj i ishrana:

Smeštaj za volontere biće obezbeđen u planinarskom domu Topli Dom koji je u vlasništvu mesne zajednice Topli Do. Za volontere je obezbeđena jedna prostorija za kombinovani smeštaj muškaraca i žena, spavanje je na ležajevima, ćebad i posteljina su obezbeđeni. Svakako je poželjno da volonteri ponesu i svoju vreću kako ne bi bili iznenađeni prohladnim noćima (700 m ndmv.). Postoji mogućnost da žene i muškarci spavaju u odvojenim prostorijama ako bude bilo neophodno. Sam objekat planinarskog doma je adaptirana seoska zgrada za te svrhe, tokom cele godine koristi se kao dom za avanturiste i planinare. Dom poseduje kupatilo i tuš sa toplom vodom. Za ishranu tokom kampa zadužen je naš lokalni partner, mesna zajednica Topli Do, koja kao i za vreme trajanja kampa tako i za vreme trajanja festivala priprema obroke, kako za volontere tako i za druge učesnike na festivalu. Planinarski dom u svom sklopu poseduje potpuno opremljenu kantinu gde učesnici kampa mogu i sami pripremati svoje obroke, a namirnice ćemo obezbediti u dogovoru sa samom grupom i kamp liderima. Hrana koju priprema naš lokalni partner uglavnom je bazirana na mesu, ali ćemo se potruditi da postoje i vege opcije. Planiramo da otvorimo račun u lokalnoj prodavnici, pa ćemo u dogovoru sa volonterima biti u mogućnosti da nabavimo potrebne namirnice.

Opis lokacije:

Selo Topli Do udaljeno je oko sat vremena vožnje od Pirota. Topli Do, jedno od najudaljenijih sela opštine Pirot, nalazi se u parku prirode Stara planina pod njenim najvišim vrhom Midžorom (2.169m). Samo selo je zadržalo u mnogome svoj izgled i arhitekturu od pre 100 godina i kao takvo predstavlja jedno od najautentičnijih sela na Staroj planini. Na samo 7 km od sela nalazi se vrh Babin zub (1.759 m) i poznato skijalište Jabučko ravnište. Do Toplog Dola se dolazi iz pravca sela Temska prolaskom kroz kanjon reke Temštice (popularno zvanim “Mali Kolorado”) koji je zasigurno jedan od najlepših i najatraktivnijih kanjona ovakvog tipa u Srbiji. Ono po čemu se Topli Do i njegova okolina izdvaja od ostalih staroplaninskih sela jeste bogatstvo vodopadima. Posebna atrakcija na oko 6 km od sela je Piljski vodopad (64 m), a slede i vodopad Bukovački Do, Kurtulski vodopad (27m), Čunguljski vodopad (42m), vodopad Vrujna (m) i Kaluđerski skokovi (232 m).

Jezik:

srpski

Slobodno vreme:

Biće organizovan najmanje jedan izlet. Volonteri će moći da se kupaju u reci na toplodolskim kupalištima.

Najbliži grad:

Pirot