Popunjeno!

Mesto susreta 2, Zemun polje, Beograd


Tema:

DISA/AGRI/SOCI

Datum:

od 17.09.2022. do 24.09.2022.

Šifra kampa:

VSS18

Broj volontera:

6

Uzrast volontera:

18-30

Organizatori kampa:

Udruženje "Evo ruka"

Opis posla:

 

Tokom trajanja kampa, volonteri će obavljati sledeće poslove:

  • rad sa decom i mladima sa smetnjama u razvoju, kroz nekoliko umetničkih radionica koje ćemo zajedničkim snagama organizovati;
  •  uređenje novog prostora kako bi bio spreman za zimsku školicu Evo ruka, psihosocijalne programe koje organizujemo za roditelje dece sa smetnjama u razvoju i druge aktivnosti;
  • priprema obroka po planu (priprema obroka za volontere i pomoć u kuhinji pri kuvanju za decu);
  • učestvovanje u proizvodnji proizvoda našeg  socijalnog preduzeća (proizvodnja domaće zimnice od paradajza, sokovi i džem);
  • održavanje higijene centra.

„Evo ruka“ je organizacija roditelja dece sa smetnjama u razvoju koja neguje aktivan pristup rešavanja problema u zajednici i od svog osnivanja deluje u različitim poljima socijalne inkluzije dece sa invaliditetom i ostalih ranjivih grupa.

Posebno radimo na povezivanju lokalne zajednice i podizanju svesti javnosti o problemima i rešenjima problema ove dece i članova njihovih porodica. U okviru redovnih aktivnosti udruženja bavimo se proizvodnjom zimnice (ajvar, sok, džem) u cilju obezbeđivanja finansijskih sredstava za naše aktivnosti i održivost inkluzivnog centra koji smo pokrenuli 2013. godine u Zemun Polju. U ovom centru, pored raznih javnih događaja, volonterskih akcija i inkluzivnih kreativnih i sportskih sadržaja, svakog leta organizujemo Letnju školu-dnevni boravak za decu sa smetnjama u razvoju, kao konkretnu pomoć deci i roditeljima. U toku 2018. godine zahvaljujući sinergiji različitih aktivnosti (omladinski letnji kampovi, zapošljavanje osoba sa invaliditetom, proizvodnja domaće hrane i boravak za decu i mlade sa invaliditetom) uspeli smo da pilotiramo novi koncept rada sa ranjivim grupama u zajednici.

Smeštaj i ishrana:

Smeštaj će biti organizovan u Zemun polju u privatnoj kući/prostorijama kojima raspolaže Udruženje. Posao će se nekada odvijati na toj lokaciji(proizvodnja, neke edukacije) ali će se veećnski raditi u Specijalnoj školi Veljko Ramadanović u Zemunu. Škola je udaljena 15ak minuta autobusom. Učesnici će sami pripremati obroke u smeštaju u kome spavaju, ukoliko postoji potreba za vegetarijanskom kuhinjom, postoje uslovi da se i to organizuje. Ručak će biti spreman zajedno sa ostalim korisnicima i angažovanim članovima udruženja ili će biti obezbeđen a zadatak volontera će biti da ga posluže svim korisnicima programa.. Sami će pripremati doručak i večeru. Volonteri će spavati na dušecima istrunjačama i potrebno je da ponesu vreće za spavanje i/ili posteljinu, postoji mogućnost da obezbedimo dodatnu posteljinu ukoliko neko ne ponese svoju.

Opis lokacije:

Kamp se održava u Zemunu I u Zemun Polju, koje je predgrađe Beograda udaljeno od centra 16 Km, a od centra Zemuna 9 km. Zemun je posebno interesantna opština sa velikom tradicijom i turističkim aspektom. Veoma je zanimljiv turistima. Mi možemo organizovati celodnevni izlet, posetu Kuli Gardoš i Velikom ratnom ostrvu u Zemunu, a volonteri su slobodni da ga i sami posete u okviru svog slobodnog vremena s obzirom na blizinu Kampa i raspoloživosti gradskog prevoza.

Jezik:

srpski

Slobodno vreme:

Volonteri će u toku kampa naučiti mnogo o samom odnosu i individualnom radu sa decom sa smetnjama u razvoju, naučiće kako da organizuju javni događaj i naučiće kako se pravi srpska tradicionalna zimnica (kuvani paradajz i ajvar). Potrebno je da volonteri budu visoko motivisani za druženje sa decom i starima, ali i da žele da učestvuju u proizvodnji domaće hrane jer je to način na koji naše udruženje inače privređuje (socijalno preduzetništvo). Proizvodnja se sastoji od branja povrća i pripreme za obradu, obrade (kuvanja), pakovanja i finalizacije. Ukoliko volonteri budu imali želje za nekom dodatnom edukacijom ili aktivnošću, bićemo u mogućnosti da organizujemo dodatne radionice za njih, van radnog vremena dnevnog boravka.

Najbliži grad:

Beograd