Popunjeno!

Mesto susreta 1, Zemun polje, Beograd


Tema:

DISA/AGRI/SOCI

Datum:

od 21.08.2022. do 04.09.2022.

Šifra kampa:

VSS17

Broj volontera:

6

Uzrast volontera:

18-30

Organizatori kampa:

Udruženje "Evo ruka"

Opis posla:

„Evo ruka“ je organizacija roditelja dece sa smetnjama u razvoju koja neguje aktivan pristup rešavanja problema u zajednici i od svog osnivanja deluje u različitim poljima socijalne inkluzije dece sa invaliditetom i ostalih ranjivih grupa.

Posebno radimo na povezivanju lokalne zajednice i podizanju svesti javnosti o problemima i rešenjima problema ove dece i članova njihovih porodica. U okviru redovnih aktivnosti udruženja bavimo se uzgojem povrća u plastenicima (paradajz i paprika) i proizvodnjom zimnice (ajvar, sok, džem) u cilju obezbeđivanja finansijskih sredstava za naše aktivnosti i održivost inkluzivnog centra koji smo pokrenuli 2013. godine u Zemun Polju. U ovom centru, pored raznih javnih događaja, volonterskih akcija i inkluzivnih kreativnih i sportskih sadržaja, svakog leta organizujemo Letnju školu-dnevni boravak za decu sa smetnjama u razvoju, kao konkretnu pomoć deci i roditeljima. U toku 2018. godine zahvaljujući sinergiji različitih aktivnosti (omladinski letnji kampovi, zapošljavanje osoba sa invaliditetom, proizvodnja domaće hrane i boravak za decu i mlade sa invaliditetom) uspeli smo da pilotiramo novi koncept rada sa ranjivim grupama u zajednici.

Tokom trajanja kampa, volonteri će obavljati sledeće poslove:

  • planiranje i realizacija radionica za decu u toku trajanja boravka (svaki učesnik može da osmisli temu koju želi da podeli, ukoliko neko zna da svira neki instrument ili se bavi nekim sportom ili je kreativan na neki drugi način);
  • priprema obroka po planu (priprema obroka za volontere i pomoć u kuhinji pri kuvanju za decu);
  • učestvovanje u proizvodnji proizvoda našeg  socijalnog preduzeća (proizvodnja domaće zimnice od paradajza, sokovi i džem);
  • održavanje higijene centra.
Smeštaj i ishrana:

Smeštaj će biti organizovan u Zemun polju u privatnoj kući/prostorijama kojima raspolaže Udruženje. Posao će se nekada odvijati na toj lokaciji(proizvodnja, neke edukacije) ali će se veećnski raditi u Specijalnoj školi Veljko Ramadanović u Zemunu. Škola je udaljena 15ak minuta autobusom. Učesnici će sami pripremati obroke u smeštaju u kome spavaju, ukoliko postoji potreba za vegetarijanskom kuhinjom, postoje uslovi da se i to organizuje. Ručak će biti spreman zajedno sa ostalim korisnicima i angažovanim članovima udruženja ili će biti obezbeđen a zadatak volontera će biti da ga posluže svim korisnicima programa.. Sami će pripremati doručak i večeru. Volonteri će spavati na dušecima istrunjačama i potrebno je da ponesu vreće za spavanje i/ili posteljinu, postoji mogućnost da obezbedimo dodatnu posteljinu ukoliko neko ne ponese svoju.

Opis lokacije:

Kamp se održava u Zemunu I u Zemun Polju, koje je predgrađe Beograda udaljeno od centra 16 Km, a od centra Zemuna 9 km. Zemun je posebno interesantna opština sa velikom tradicijom i turističkim aspektom. Veoma je zanimljiv turistima. Mi možemo organizovati celodnevni izlet, posetu Kuli Gardoš i Velikom ratnom ostrvu u Zemunu, a volonteri su slobodni da ga i sami posete u okviru svog slobodnog vremena s obzirom na blizinu Kampa i raspoloživosti gradskog prevoza.

Jezik:

srpski

Slobodno vreme:

Volonteri će u toku kampa naučiti mnogo o samom odnosu i individualnom radu sa decom sa smetnjama u razvoju, naučiće kako da organizuju javni događaj i naučiće kako se pravi srpska tradicionalna zimnica (kuvani paradajz i ajvar). Potrebno je da volonteri budu visoko motivisani za druženje sa decom i starima, ali i da žele da učestvuju u proizvodnji domaće hrane jer je to način na koji naše udruženje inače privređuje (socijalno preduzetništvo). Proizvodnja se sastoji od branja povrća i pripreme za obradu, obrade (kuvanja), pakovanja i finalizacije. Ukoliko volonteri budu imali želje za nekom dodatnom edukacijom ili aktivnošću, bićemo u mogućnosti da organizujemo dodatne radionice za njih, van radnog vremena dnevnog boravka.

Najbliži grad:

Beograd