Moba je opet IN!, Zemun polje


Tema:

DISA, AGRI, SOCI

Datum:

od 30.09.2021. do 03.10.2021.

Šifra kampa:

VSS33

Broj volontera:

6

Broj slobodnih mesta:

4

Uzrast volontera:

18-30

Organizatori kampa:

Udruženje "Evo ruka"

Opis posla:

„Evo ruka“ je organizacija roditelja dece sa smetnjama u razvoju koja neguje aktivan pristup rešavanja problema u zajednici i od svog osnivanja deluje u različitim poljima socijalne inkluzije dece sa invaliditetom i ostalih ranjivih grupa.

Posebno radimo na povezivanju lokalne zajednice i podizanju svesti javnosti o problemima i rešenjima problema ove dece i članova njihovih porodica. U okviru redovnih aktivnosti udruženja bavimo se uzgojem povrća u plastenicima (paradajz i paprika) i proizvodnjom zimnice (ajvar, sok, džem) u cilju obezbeđivanja finansijskih sredstava za naše aktivnosti i održivost inkluzivnog centra koji smo pokrenuli 2013. godine u Zemun Polju. U ovom centru, pored raznih javnih događaja, volonterskih akcija i inkluzivnih kreativnih i sportskih sadržaja, svakog leta organizujemo Letnju školu-dnevni boravak za decu sa smetnjama u razvoju, kao konkretnu pomoć deci i roditeljima. U toku 2018. godine zahvaljujući sinergiji različitih aktivnosti (omladinski letnji kampovi, zapošljavanje osoba sa invaliditetom, proizvodnja domaće hrane i boravak za decu i mlade sa invaliditetom) uspeli smo da pilotiramo novi koncept rada sa ranjivim grupama u zajednici.

Leto je prošlo radno, a sada nam je potrebna pomoć da finaliziramo proces proizvodnje i pripremimo naše proizvode za dalju distribuciju. Jedan deo naših proizvoda će biti podeljen kroz 20 humanitarnih paketa za ugrožene porodice koje imaju decu sa smetnjama u razvoju, a drugi deo je namenjen socijalnom preduzeću kroz koje se Udruženje delimično finansira i omogućava održivost svojih programa.

Poslovi u kojima će učestvovati volonteri:

  • priprema i kuvanje proizvoda našeg socijalnog preduzeća (proizvodnja domaće zimnice i ajvara);
  • priprema ambalaže za proizvode i lepljenje etiketa;
  • pakovanje ambalaža i humanitarnih paketa.
Smeštaj i ishrana:

Smeštaj će biti organizovan u okviru samog Inkluzivnog centra u kome će se odvijati posao. Učesnici će sami pripremati obroke u Inkluzivnom centru, a ukoliko postoji potreba za vegetarijanskom kuhinjom, postoje uslovi da se i to organizuje. Ručak će biti spreman zajedno sa ostalim korisnicima i angažovanim članovima Udruženja. Volonteri će sami pripremati doručak i večeru. Volonteri će spavati na dušecima i strunjačama i potrebno je da ponesu vreće za spavanje i/ili posteljinu. Postoji mogućnost da obezbedimo dodatnu posteljinu ukoliko neko ne ponese svoju.

Opis lokacije:

Kamp se održava u Zemun Polju, koje je predgrađe Beograda udaljeno od centra 16 km, a od centra Zemuna 9 km. Zemun je posebno interesantna opština sa velikom tradicijom i turističkim aspektom. Veoma je zanimljiv turistima. Mi možemo organizovati celodnevni izlet, posetu Kuli Gardoš i Velikom ratnom ostrvu u Zemunu, a volonteri su slobodni da ga i sami posete u okviru svog slobodnog vremena s obzirom na blizinu Kampa i raspoloživosti gradskog prevoza.

Jezik:

srpski

Slobodno vreme:

Iako volonteri neće direktno raditi sa decom sa smetnjama u razvoju, ovo je prilika da se upoznaju sa radom našeg Udruženja. Naučiće mnogo o socijalnom preduzetništvu, o inovativnim programima koje sprovodimo u lokalnoj zajednici, o tome kako da organizuju javni događaj i naučiće kako se pravi srpska tradicionalna zimnica (kuvani paradajz i ajvar). Potrebno je da volonteri žele da učestvuju u proizvodnji domaće hrane jer je to način na koji naše udruženje inače privređuje. Proizvodnja se sastoji od branja povrća i pripreme za obradu, obrade (kuvanja), pakovanja i finalizacije. Ukoliko volonteri budu imali želje za nekom dodatnom edukacijom ili aktivnošću, bićemo u mogućnosti da organizujemo dodatne radionice za njih, van radnog vremena dnevnog boravka.

Najbliži grad:

Beograd


Prijavi se!