Popunjeno!

Pomoć Manastiru Vraćevšnica, Vraćevšnica, Gornji Milanovac


Tema:

HUM/MANU/RENO

Datum:

od 16.10.2021. do 17.10.2021.

Šifra kampa:

VSS24

Broj volontera:

10

Uzrast volontera:

18-30

Organizatori kampa:

GM Optimist

Opis posla:

GM Optimist je lokalna organizacija koja postoji od 2008. godine i za prethodnih 13 godina iza sebe ima preko 40 različitih projekata i mnoštvo ad-hoc volonterskih akcija. Zaštita životne sredine je primarna tema kojom se bavimo, a volonterski angažman prožet je kroz praktično sve aktivnosti. Od angažovanja koje je direktno povezano sa volonterstvom istakli bismo organizaciju međunarodnog volonterskog radnog kampa ‘’Summer eco camp’’, višegodišnju pomoć u realizaciji međunarodnog festivala svetske muzike ‘’Serbian world music’’ i različite aktivnosti uređenja javnih prostora i objekata, od čišćenja divljih deponija po šumama i rečnim koritima, preko uređenja izletišta i akcija ozelenjavanja, pa do sređivanja trpezarije u seoskoj školi i teretane Atletskog kluba Takovo koja je prilagođena i osobama sa invaliditetom.

Manastir Vraćevšnica postoji skoro 600 godina i kroz svoju istoriju trpeo je razna oštećenja i bio svedok i domaćin mnoštva istorijskih događaja. Manastir je jedan od najznačajnijih kulturno-istorijskih spomenika Gornjeg Milanovca. Brojnost i starost monahinja su promenljivi, a poslednjih godina o manastiru brine 7-9 monahinja od kojih većina ima preko 70 godina. U razgovoru sa monahinjama istaknuto je da je fokus posla na spremanju ogreva, jer im je to najuregentnije i najvažnije. Pored toga, posao oko drva je i najobimniji, pa je potrebno najviše ljudi i vremena.

Tokom trajanja kampa, volonteri će biti zaduženi za:

  • Struganje, cepanje i slaganje ogrevnih drva;
  • Čišćenje voćnjaka od korova;
  • Krečenje prostorija u manastirskom konaku.
Smeštaj i ishrana:

Osveženje i jedan obrok će obezbediti organizator kampa, dok će jedan obrok biti spremljen od strane monahinja iz manastira. Što se smeštaja tiče, on je potencijalno moguć u manastirskom konaku, međutim kako će volonteri biti iz obližnjeg Gornjeg Milanovca, a i vreme je hladnije i dan je kraći pa će se kraće i raditi, smeštaj gotovo sigurno neće biti potreban.

Opis lokacije:

Kamp će biti održan u selu Vraćevšnica, u istoimenom manastiru, koji se nalazi na nekih 20-ak kilometara od Gornjeg Milanovca. Celokupan posao oko ogreva biće ispred samog manastira, dok je posao vezan za krčenje rastinja udaljen 2-3 kilometra.

Jezik:

srpski

Slobodno vreme:

Biće upriličeno mini predavanje o istorijatu manastira. Što se pripreme volontera tiče, ona će biti realizovana uoči početka akcije u vidu osnovnih informacija o tipu posla i samoj organizaciji rada.

Najbliži grad:

Gornji Milanovac