Popunjeno!

STORIES BY THE LAKE 2022, Jezero Kraljevac, Deliblato


Tema:

ENVI/MANU

Datum:

od 18.09.2022. do 25.09.2022.

Šifra kampa:

VSS02

Broj volontera:

12

Uzrast volontera:

18-99

Organizatori kampa:

Udruženje sportskih ribolovaca “Deliblatsko jezero”

Opis posla:

Volonteri će obavljati sledeće poslove:

  • Uništavanje invazivnih drvenastih biljaka (kiselo drvo, pajasen, bagremac i dr.);
  • Uređenje mesta za odmor i rekreaciju (izrada klupi i stolova, korpi za otpatke, čišćenje mesta za ribolov i dr.);
  • Reparacija čamaca (šmirglanje i farbanje čamaca);
  • Uređenje pešačke staze (krčenje granja i šiblja, nivelacija terena ašovima i krampovima).

Volonteri će imati kratak kurs vezan za rad sa drvetom i zaštitom drvenih i metalnih površina.

Udruženje sportskih ribolovaca „Deliblatsko jezero” nastalo je 2003. godine inicijativom grupe građana ca ciljem da se promoviše sportski ribolov i zaštita prirode, sa posebnim naglaskom na uključivanje dece i mladih u aktivnu zaštitu prirode. Odlukom Vlade Republike Srbije 2009. godine Udruženje sportskih ribolovaca „Deliblatsko jezero” imenovano je za upravljača Specijalnog rezervata prirode „Kraljevac”.

Upravljač rezervata je do sada realizovao volonterske i omladinske projekte vezane za zaštitu prirode i ekološku edukaciju mladih, između ostalog:

  • Međunarodni volonterski eko kamp „Očuvanje biodiverziteta, revitalizacija staništa i ekološka edukacija mladih u Specijalnom rezervatu prirode „Kraljevac” u saradnji sa Udruženjem građana „Aurora” i Mladim istraživačima Srbije. Kamp je realizovan u okviru programa „Mladi su zakon” Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije;
  • Eko školu za učenike OŠ „Paja Marganović” u okviru projekta „ Zaštita populacije tekunice, revitalizacija staništa i ekološka edukacija mladih u Specijalnom rezervatu prirode „Kraljevac” pod pokroviteljstvom Opštine Kovin;
  • Takmičenje u pecanju za decu i omladinu „Udicom protiv droge” pod pokroviteljstvom Opštine Kovin.

 

Smeštaj i ishrana:

Smeštaj volontera će biti u naučno-istraživačkom centru u kome se nalaze dvokrevetne, trokrevetne i petokrevetne sobe. Na raspolaganju su tri tuš kabine i tri WC-a. U dvorištu se nalazi veliki letnjikovac koji ima pogled na jezero. Hrana će se nabavljati u lokalnim prodavnicama i od lokalnog stanovništva. U sklopu centra nalazi se sala i kompletno opremljena kuhinja u kojoj će volonteri spremati hranu.

Opis lokacije:

Na rubu Deliblatske peščare, u živopisnom selu Deliblato, na samo 50 km od Beograda i 10 km od Kovina, prostire se oaza mira i tišine Specijalni rezervat prirode „Kraljevac”. Jezero Kraljevac sa plutajućim ostrvima, okolnim tršćacima, šumama, livadama i pašnjacima odlikuje se bogatstvom i raznovrsnošću biljnog i životinjskog sveta. Plutajuća ostrva veličine i do 1 hektara pomerana jakim vetrovima neprekidno menjaju okolni pejzaž i predstavljaju ostatke nizijskih tresava, jednih od globalno najređih i najugroženijih tipova staništa, kao i jedno od poslednjih utočišta retke biljne zajednice barske paprati i močvarne ive na našim prostorima. Plutajuća i stalna ostrva sa vodenim oknima i podzemnim izvorima koji ne mrznu ni tokom najvećih zima predstavljaju značajno stanište za ribe, kao i zimovalište i odmorište za ptice tokom prolećne i jesenje seobe. Rezervat je deo međunarodno značajnog područja za ptice (IBA) i predstavlja značajno gnezdilište brojnih retkih vrta ptica močvarica, među kojima se ističu mrka i žuta čaplja, gak, čapljica, eja močvarica, kao i globalno ugrožena patka njorka. Belobrada i crna čigra, kao i veliki i mali kormoran redovno se hrane ribom na ovom području. U čistoj vodi jezera Kraljevac često se mogu videti vidre, a lesni odseci koji okružuju jezero Kraljevac mesto su gnežđenja velikih kolonija pčelarica. Obližnji pašnjaci sa ostacima kontinentalne stepe jedno su od poslednjih utočišta retkih i ugroženih vrsta stepskih glodara tekunice i slepog kučeta u Srbiji. Rezervat pruža posetiocima izvanredne mogućnosti za bavljenje sportskim ribolovom, veslanjem, pešačenjem, posmatranjem ptica i fotografisanjem prirode, a predstavlja i jedinstven naučni poligon i učionicu na otvorenom.

Jezik:

engleski

Slobodno vreme:

Šetnja po rezervatu prirode i vožnja čamcima po jezeru Kraljevac.

Najbliži grad:

Kovin

Posebne napomene:

Kako će se najveći deo posla obavljati na otvorenom, potrebno je da volonteri ponesu zaštitne naočare, šešire i kremu za sunčanje. Takođe, pored jezera je moguća pojava komaraca, pa je poželjno poneti i sprej protiv komaraca. Ovo je međunarodni kamp.