Recikliraj i Stvaraj u Našoj Kući, Beograd


Tema:

ART/ECO/SOCI

Datum:

od 20.10.2021. do 24.10.2021.

Šifra kampa:

VSS34

Broj volontera:

6

Broj slobodnih mesta:

3

Uzrast volontera:

18-30

Organizatori kampa:

Udruženje građana "Naša Kuća"

Opis posla:

„Naša Kuća“ je udruženje koje su 2007. godine osnovali roditelji dece sa teškoćama u mentalnom razvoju. Od tada se trudimo da postanemo ekonomski što nezavisniji i da zaposlimo što više korisnika sa teškoćama u razvoju koji bi radili u Udruženju na proizvodnji papira i ostalim delatnostima koje obavljamo – kartonaža, slatka linija proizvoda, hidroponska bašta, ketering, itd.

Jedna od naših glavnih aktivnosti jeste reciklaža paklica cigareta od kojih, putem drevne japanske metode, ručno pravimo papir. Osim ekološkog aspekta, na ovaj način takođe promovišemo i cirkularnu ekonomiju. Volonteri bi se na kampu upoznali sa kompletnim procesom reciklaže i ručnom proizvodnjom papira – cepanje i ljuštenje paklica, mlevenje, rad sa sitom, itd. Takođe bi imali priliku da steknu bolju sliku o radu našeg Udruženja, da se upoznaju sa našim korisnicima i da nauče jedan vrlo vredan zanat.

Ideja kampa je da napravimo veću količinu slikarskog papira koji ćemo zatim podeliti odabranim umetnicima. Umetnici će papir iskoristiti za svoje slike, a nastala dela će biti prodavana na aukciji. Sav prikupljeni novac će ići na račun Fondacije koju osnivamo, a čiji cilj je dugoročna i kontinuirana briga o našim korisnicima sa teškoćama u razvoju.

Tokom kampa, volonteri će biti zaduženi za:

  • Rad na paklicama (skidanje celofana i folije, cepanje kutija, ljuštenje, mlevenje kartona, potapanje u vodu);
  • Pravljenje papira na sitima (različitih veličina i debljina);
  • Sušenje papira uz pomoć mašine.
Smeštaj i ishrana:

Ishrana će biti obezbeđena i biće uključena sva tri obroka (sa jednim kuvanim jelom). Volonteri će biti smešteni u trokrevetnim sobama u obližnjem hostelu "Mirijevski konak" koji se nalazi na 10 minuta peške od Udruženja.

Opis lokacije:

Kamp će se održati u radionici Udruženja koje se nalazi u Mirijevu. Mirijevo je jedno od većih naselja u Beogradu i nalazi se na oko 5km od centra prestonice, u opštini Zvezdara. Najveći deo rada se odvija u radionici Udruženja, pa se tu nalaze i prese i mašine. Radionica je pozicionirana u prizemlju u nekoliko prostorija, redovno se provetrava i greje.

Jezik:

srpski

Slobodno vreme:

Tokom prvog dana će biti organizovana uvodna radionica gde će se volonteri upoznati sa funkcionisanjem Udruženja i proizvodnjom papira. Kako je Mirijevo dobro povezano sa ostatkom grada putem nekoliko autobuskih linija, volonteri mogu sebi organizovati slobodno vreme i posetiti neke od znamenitosti Beograda - Kalemegdan, Knez Mihailovu ulicu, Gardoš kulu, Botaničku baštu, Hram Sv. Save, Dunavski kej, Skadarliju, itd.

Najbliži grad:

Beograd

Posebne napomene:

Nije potrebno nikakvo prethodno tehničko predznanje da biste učestvovali na kampu.


Prijavi se!