Popunjeno!

Sačuvajmo rit, Sremski Karlovci


Tema:

ENVI/RENO

Datum:

od 14.08.2022. do 18.08.2022.

Šifra kampa:

VSS10

Broj volontera:

10

Uzrast volontera:

18-30

Organizatori kampa:

Pokret gorana Vojvodine

Opis posla:

 

Кamp i volonteri podići će svest stanovništva o postojanju i važnosti lokaliteta kao ekoturističke destinacije, ali i prostora za provođenje kvalitetnog vremena u prirodi za lokalno stanovništvo. Volonterski rad će podstaći kasniji angažman lokalne zajednice i ulaganje u Кarlovački dunavac.

U planu je uređenje prostora na Karlovačkom dunavcu kroz akcije uklanjanja nepripadajućeg biljnog – neorganskog materijala, farbanje drvenog mobilijara i uređivanje pešačke staze.

Misija organizacije je stvaranje ambijenta za aktivno i odgovorno učešće zajednica u održivom razvoju kroz obrazovanje, aktivizam, promociju, zastupanje i saradnju na svim nivoima. Osnovne teme kojima se bavi organizacija su održivi razvoj i zaštita životne sredine, te razvoj mladih,dece i volonterizma.

PGV poseduje i upravlja trening centrom “Ekološki centar Radulovački”, objekat koji koristi održive oblike energije i poseduje oznaku kvaliteta “Evropski Omladinski Centar”, dodeljenu od strane Saveta Evrope.

PGV je punopravna članica u NAPOR-u i Mreži Mladih Jugoistočne Evrope.

Smeštaj i ishrana:

Učesnici će biti smešteni u prostorijama “Ekološkog centra Radulovački” gde su obezbeđeni krevet, posteljina, kupatila, prostor za rad i slobodno vreme. Volonteri/ke će imati obezbeđen ručak u obližnjem restoranu, a sami će pripremati doručak i večeru u “Ekološkom centru Radulovački” gde će imati obezbeđenu malu kuhinjicu i neophodne namirnice.

Opis lokacije:

Sremski Кarlovci se nalaze u Vojvodini, između Fruške gore sa jedne strane, i reke Dunav sa druge. Ovaj mali grad predstalja jedan od centara srpske istorije i kulture. U njemu se nalaze prva sprska gimnazija – Кarlovačka gimnazija, prva srpska škola za sveštenike, Кapela Mira (mesto na kome je potpisan karlovački mir), brojne crkve,i mnoge druge znamenitosti. Poret toga, u blizini grada se pored već navedenih prirodnih bogatstava (Dunava i Fruške gore) nalaze i Кoviljsko - petrovaradinski rit (internacionalno zaštićeno područje za ptice), park Dvorska Bašta i izletište Stražilovo.

Jezik:

srpski

Slobodno vreme:

Planiramo da organizujemo edukativnu vožnju katamaranom tokom koje će se volonteri dodatno upoznati sa biodiverzitetom Karlovačkog dunavca. Dodatno, volonteri će imati priliku da se upoznaju sa istorijom Sremskih Karlovaca.

Najbliži grad:

Sremski Karlovci