Kamp zemljane gradnje, Mošorin


Tema:

MANU, RENO

Datum:

od 01.08.2021. do 15.08.2021.

Šifra kampa:

VSS11

Broj volontera:

12

Broj slobodnih mesta:

3

Uzrast volontera:

18 - 30

Organizatori kampa:

Udruženje “Klub finih zanata” osnovano je 10.10.2010. u Mošorinu, radi održanja i unapređenja starih zanata, naročito na polju gradnje i još uže: gradnje zemljom, a sve u cilju formiranja samoodrživog centra za zemljanu arhitekturu, reciklažu i zdravo življenje. Naš rad se fokusirao, sa jedne strane, na promociju zaboravljenih tehnika gradnje zemljom i tradicionalnih graditeljskih zanata i očuvanje našeg bogatog nasleđa od zemlje, a sa druge, na praktičan rad kroz radionice, kampove i škole zemljane arhitekture, kako bismo obučili učesnike da obnove postojeće ili grade nove kuće od prirodnih, lokalnih materijala. Udruženje okuplja veliki broj učesnika i volontera tokom građevinske sezone.

Opis posla:

Priprema budućih spavaonica u potkrovlju Kluba finih zanata: malterisanje mešavinom zemlja-slama unutrašnje strane trščanog krova, postavljanje brodskog poda, rađenje blatnih maltera u nekoliko slojeva. U učionici Kluba finih zanata volonteri će postavljati pod od opeke i radiće se blatni malteri.

Učesnici će biti upoznati sa osnovnim principima gradnje zemljom: radiće se testovi zemlje, testovi maltera, a imaće priliku da isprobaju i druge tehnike gradnje – ćerpič, pleter, bublje (cob), laka zemlja (light clay). Učesnici će dobiti teorijska i praktična znanja i veštine koje im mogu biti višestruko korisne – od gradnje u sopstvenoj režiji, preko učešća na sličnim projektima, do pripreme u mnogim drugim umetničkim i kreativnim oblastima.    

 

 

 

Smeštaj i ishrana:

Polaznici će biti smešteni u jednoj seoskoj kući od zemlje (nadamo se preko puta našeg udruženja) sa 3 sobe i jednim kupatilom. Ukoliko bude bilo potrebno zbog mera, možda ćemo ih smestiti u 2 kuće. Takođe, ako ne bude dovoljno prostora za tuširanje, možemo kod nas obezbediti nekoliko letnjih tuševa. Volonteri će sami pripremati hranu. Po potrebi i pojedinim danima, mogu da ih zamene i članovi KFZ-a. Hrana će se pripremati u letnjoj kuhinji KFZ-a, koja ima šporet i rernu na drva, veliku hlebnu peć i gasni šporet na raspolaganju. Kod nas je praksa da se jedu vegetarijanski obroci, pa bismo se toga držali i u ovom slučaju. Ukoliko bude bilo mogućnosti, deo kuvanja može biti prepušten i nekoj od žena iz sela, iz kuće u kojoj budu smešteni volonteri.

Opis lokacije:

Mošorin je selo u opštini Titel, ispod Titelskog brega i na 5 km od Tise. U selu su rođeni Svetozar Miletić, Isidora Sekulić, akademik Dušan Kanazir, u njemu je živeo slikar Ilija Kolarić. Osim vile Vlaškalić, crkve Svete Trojice, tu se nalazi kapela koju je projektovao Đorđe Tabaković (a ikonostas oslikavao Uroš Predić.) U blizini je i arheološko nalazište Feudvar.

Jezik:

Srpski

Slobodno vreme:

U slobodno vreme, učesnici mogu da odu biciklom do Tise, 6km od kampa, gde se mogu kupati (na raspolaganju imamo 6 Pony bicikala), a jedan dan tokom vikenda možemo organizovati posetu Titelskom bregu, Titelu i kupalištu na Tisi. Ako bude zainteresovanih učesnika, mogu biti organizovana i večernja predavanja. 

Najbliži grad:

Novi Sad


Prijavi se!