Popunjeno!

Speleološki kamp Petnička pećina, Petnica


Tema:

RENO/MANU

Datum:

od 01.10.2021. do 03.10.2021.

Šifra kampa:

VSS32

Broj volontera:

15

Uzrast volontera:

18-30

Organizatori kampa:

Društvo istraživača "Vladimir Mandić - Manda"

Opis posla:

Društvo istraživača “Vladimir Mandić – Manda” je neprofitna organizacija koja već više od 50 godina uspešno deluje u oblasti naučno-istraživačkog rada kroz istraživačke akcije, ekspedicije, izdavaštvo i popularizaciju neformalnog obrazovanja mladih. Kao takva, ova organizacija godišnje realizuje veliki broj aktivnosti kroz praćenje i merenje astronomskih dešavanja (astronomija), ispitivanje i otkrivannje podzemnih oblika reljefa (speleologija), istraživanje i očuvanje flore i faune (biologija), kroz ishranu u prirodi, orijentiring i ekstremne sportove.

Tokom trajanja kampa, volonteri će biti zaduženi za:

  • Stručno čišćenje površine stene od trošnog materijala (krti karst, sasušeno korenje, slojevi blata);
  • Odronjavanje trošnog dela matične stene;
  • Skidanje nestabilnog površinskog sloja zemlje od strane iskusnih članova Speleološke grupe.

Nakon prvog dela aktivnosti predviđeno je da preostali članovi Speleološke grupe i učenici valjevskih srednjih škola zajedno uklone skinuti materijal.

Smeštaj i ishrana:

Volonteri su članovi Speleološke grupe Društva istraživača „Vladimir Mandić – Manda“, kao i učenici valjevskih srednjih škola. Kako će se aktivosti na kampu odvijati u petak posle podne, subotu i nedelju, volonteri će doručkovati i večerati u svojim kućama, a ručak će im biti organizovan na lokaciji, kao i osveženje.

Opis lokacije:

Petnička pećina se nalazi na 7,5 km od Valjeva u selu Petnica, u blizini Istraživačke stanice Petnica, Petničkog jezera i SRC „Petnica“. U pećini i njenoj neposrednoj okolini pronađena su najstarija svedočanstva o životu ljudi u zapadnoj Srbiji. Istraživanje ovog arheološkog lokaliteta počelo je u prošlom veku kada su prva istraživanja obavili Josif Pančić i Jovan Cvijić. Pored arheološke, pećina ima i veliku speleološku i paleontološku vrednost. Pećina se sastoji od oko 600m dugih kanala i brojnih odaja. Podeljena je na dva dela – Gornju i Donju pećinu. Donja je znatno manja od Gornje, ali ima prohodniji ulaz. Iz nje izvire ponornica Banja. Gornja pećina je, pak, većih dimenzija i predstavlja splet odaja i kanala. Njena najprostranija odaja (tzv. Koncertna dvorana) ima prirodno osvetljenje koje potiče od dva otvora (”vigledi”) na tavanici. Sve ove osobine, kao i pogodni klimatski faktori, pružile su idealne uslove za sigurno sklonište ljudima i život retkim životinjskim i biljnim vrstama. Arheološko – antropološka istraživanja sprovedena 1969. godine potvrdila su da je arheološki lokalitet koji se nalazi ispred ulaza u Petničku pećinu, prvo kompletno neolitsko stanište u Srbiji, staro 6.000 godina.

Jezik:

srpski

Slobodno vreme:

Pre aktivnosti biće održano predavanje o značaju i raznolikosti Petničke pećine za srednjoškolce, koje će održati mlađi članovi Speleološke grupe. Nakon toga biće održano predavanje o bezbednosti tokom rada, koje će održati iskusniji i stručno obučeni članovi Speleološke grupe za sve učesnike kampa.

Najbliži grad:

Valjevo