Popunjeno!

Stazama Homolja, Žagubica


Tema:

ENVI

Datum:

od 05.09.2022. do 11.09.2022.

Šifra kampa:

VSS20

Broj volontera:

7

Uzrast volontera:

18-30

Organizatori kampa:

Homoljsko udruženje za mlade

Opis posla:

 

Tokom trajanja kampa, volonteri će obavljati sledeće poslove:

  • markiranje 8 kilometara pešačkih staza (dve pešačke staze);
  • postavljanje neophodnih putokaza;
  • postavljanje dve informativne table;
  • sređivanje vidikovca.

,,Homoljsko udruženje za mlade’’ je nastalo u Žagubici 2013. godine sa ciljem da unapredi položaje i kvalitete života mladih u našoj opštini. Naše udruženje je orijentisano ka podizanju svesti mladih o mogućnostima koje nudi Homolje i kako kroz aktivizam i volonterizam mogu da dovedu do značajnih poboljšanja u svakodnevnom životu, kako svom, tako i u životu ostalih sugrađana.

Jedna od manifestacija koja je organizovana je  ,,Homolje fest’’ koja već 7 godina okuplja mlade iz opštine, ali i cele Srbije. Festival je muzičkog karaktera, na kom mladi imaju prilke da se druže, upoznaju i uživaju u popularnoj muzici. Pored toga, na festivalu se promoviše boravak u prirodi, te je i sam festival na obližnjem proplanku, iznad izvora reke Mlave, gde pored svega gore navedenog, posetioci mogu da uživaju i u prirodnim lepotama koje pruža Žagubica.

 

Smeštaj i ishrana:

Volonteri će biti smešteni u sobama sa dva ili tri kreveta blizu samog mesta rada. Volonteri će imati obezbeđene obroke i priliku da probaju tradicionalnu hranu Homolja. Prodavnice se nalaze u centru Žagubice, koji je na 500m od mesta gde će volonteri spavati.

Opis lokacije:

Teritorija opštine Žagubica, nalazi se u istočnoj Srbiji, na 83.6km od Požarevca i na 48.4km od Bora. U opštini Žagubica živi oko 13 000 stanovnika, a prosečna nadmorska visina iznosi 300m. Ono što Žagubicu izdvaja jeste lepota okolnih planina (Gornjačke planine (825m), Homoljske planine(940m), Beljanica (1339m) i Crni Vrh(1043m)), ali i izvor reke Mlave, u kojem svakodnevno uživaju lokalci i turisti koji posete naš kraj. Neki od spomenika prirode jesu i Homoljska potajnica koja je hidrološki spomenik prirode prve kategorije, Krupajsko vrelo koje je tokom Covida 19 doživelo veliku popularnost i posećenost i Specijalni rezervat prirode - klisura Osaničke reke. Od kulturno-istorijskih vrednosti od posebnog značaja izdvajamo manastir Gornjak, zadužbinu kneza Lazara, manastir Trška crkva, porušene kule-motrilje i utvrđenja iz Vizantijskog i Rimskog doba kao što su: grad i isposnica na ulazu u Gornjačku klisuru, Gradac, Straža i druge.

Jezik:

srpski

Najbliži grad:

Bor