Popunjeno!

„Šume su pluća naše planete, zaštitimo ih!“, Goč


Tema:

ECO

Datum:

od 01.10.2022. do 02.10.2022.

Šifra kampa:

VSS27

Broj volontera:

20

Uzrast volontera:

18 - 30

Organizatori kampa:

Dobrovoljno vatrogasno društvo Kraljevo

Opis posla:

Eko kamp ima za cilj da kod mladih podigne informisanost o značaju protivpožarne zaštite šuma i pokrene volonterski aktivizam. Održaće se serija interaktivnih predavanja i radionica, kao i terenske obuke iz kretanja u prirodi (karte, orijentacija i čitanje karte, kretanje po azimutu..), kao i osnovna obuka u korišćenju glavnih sredstava za gašenje šumskih požara.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Kraljevo osnovano je 1933. godine.

Osnovani smo sa ciljem da obučimo i obavimo sve delatnosti vezano za vatrogasnu i protivpožarnu zaštitu.

Oblasti rada Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kraljevo:

  • dobrovoljno angažovanje članova udruženja za zaštitu od požara
  • preventivna zaštita od požara
  • neposredno gašenje požara
  • zaštita životne sredine i obuka svih kategorija stanovništva

Smeštaj i ishrana:

U okviru rezervata prirode Goč –Gvozdac (nastavna baza Šumarskog fakulteta) u netaknutoj prirodi smešteno je turističko naselje „Piramida“.Do naselja se stiže iz pravca Kraljeva (28 km ) ili Vrnjačke Banje (22km). U sastavu turističkog naselja „Piramida“ nalazi se konačište „Novi Studenac“ , konačište „Piramida” i konačište „Piramida depandansi“ Smeštaj za učesnike kampa rezervisan je u novoizgrađenom objektu „Novi Studenac“, koji raspolaže sa 24 sobe: 17 dvokrevetnih, 3 trokrevetne, 3 četvorokrevetne i 1 jednokrevetna (ukupno 56 ležaja). Objekat poseduje kuhinju i nudi ishranu po principu punog pansiona, koji će i biti u ponudi volonterima, kao i bife-šank za osveženje u pauzama sesija.

Opis lokacije:

Prirodno dobro „Goč – Gvozdac” se nalazi u centralnoj Srbiji, između Ibra i Zapadne Morave. Prema severu ovaj masiv je povezan sa planinom Stolovi, a prema jugu se naslanja na masiv Željina i obronke Kopaonika. Prema administrativno-teritorijalnoj podeli, prostor planine Goč pripada opštinama Kraljevo i Vrnjačka Banja. Nastavna baza Goč predstavlja izuzetno šumovito planinsko područje, koje je kao karakterističan šumski mozaik autohtonih vrsta drveća Srbije proglašen za nastavno naučni istraživački centar Srbije i kao takav se već pedeset godina unapređuje i razvija. Reprezentativnost ovog područja ogleda se u zastupljenosti 650 biljnih vrsta među kojima ima endemičnih, retkih, ugroženih i međunarodno značajnih. Na osnovu Uredbe Vlade Republike Srbije br. 2981, 2014 godine šumski kompleks Goč-Gvozdac je proglašen Specijalnim rezervatom prirode II kategorije.

Jezik:

Srpski

Najbliži grad:

Kraljevo