Temska 2021, Stara planina


Tema:

RENO/MANU

Datum:

od 19.10.2021. do 24.10.2021.

Šifra kampa:

VSS37

Broj volontera:

5

Broj slobodnih mesta:

3

Uzrast volontera:

18-30

Organizatori kampa:

Udruženje "Temska"

Opis posla:

Udruženje “Temska” je nastalo 2010. godine i od tada svake godine organizuje naučno-istraživački  kamp u oblasti zaštite životne sredine, biologije, geografije, turizma. Putem raznih drugih aktivnosti Udruženje se trudi da doprinese boljitku života ljudi na Staroj planini, ali i da očuva prirodna bogatstva kojih ovde ima napretek. Do sada su realizovali šest projekata javnih radova, pčelarsku školu, kao i Festival staroplaninskih jela – gastronomsku manifestaciju koja je inspirisala nastanak i razvoj sličnih gastronomskih dešavanja u pirotskom kraju.

Na ovom volonterskom kampu Udruženje želi da raščisti seoski put koji većina Temštana koristi kako bi prišla svojim imanjima. Većina stanovništva su stariji ljudi, a kako je put zarastao u rastinje, prilaz im je znatno otežan.

Tokom trajanja kampa, volonteri će biti zaduženi za:

  • Seču rastinja uz pomoć potrebnog alata i uz stručni nadzor;
  • Odnošenje rastinja na za to predviđeno mesto;
  • Raščišćavanje seoskog puta.
Smeštaj i ishrana:

Volonteri će biti smešteni u lokalnom domaćinstvu u selu. Domaćinstvo je potpuno opremljeno i poseduje tri spavaće sobe, kupatilo, kuhinju i peć na drva. Hranu će pripremati i dostavljati lokalna ketering firma.

Opis lokacije:

Selo Temska se nalazi na oko 15 minuta od Pirota, u podnožju Stare planine, najveće planine istočne Srbije. Kroz selo protiče čuvena reka Temštica, a u ataru sela se mogu videti ostaci srednjevekovne srpske tvrđave Temac. Najviši vrh planine je Midžor (2.169 m) i čini granicu između Srbije i Bugarske, dok se u blizini nalazi i "malo" niži vrh - Babin zub na 1.785 m. Brojne planinske reke izbrazdale su planinu i usekle brojne klisure i kanjone od kojih su neki prava geomorfološka remek dela. Takvo jedno remek delo prirode je i kanjon Temštice, koji se nalazi uzvodno od Temske i koji se još naziva i "mali Kolorado".

Jezik:

srpski

Slobodno vreme:

Volonteri će pre početka rada proći kroz kratku obuku o rukovanju oruđem za seču rastinja. U okviru kampa će biti organizovana radionica posvećena zaštiti voda i očuvanju vodnih resursa.

Najbliži grad:

Pirot


Prijavi se!